15 let sovětských lágrů a vyhnanství

Akce Praha

15 let sovětských lágrů a vyhnanství
Přednášky a kurzy
Web organizátora:
www.ustrcr.cz
Další akce ve městě Praha

15 let sovětských lágrů a vyhnanství

ÚSTR již od roku 2008 představuje na výročí srpnové okupace Československa osobnosti, které se s aktem vedeným vládami svých států nesmířily a proti invazi v roce 1968 protestovaly. Nejslavnějším protestem byla několikaminutová demonstrace na Rudém náměstí 25. srpna 1968, jejíž účastníci za svých pár minut svobody tvrdě zaplatili. Na mnoha místech SSSR, ale i dalších zemí Varšavské smlouvy však protestovaly další skupiny lidí i jednotlivci, jejichž jména často zůstala neznámá. V minulých letech se tak v Praze představili například Ilja Rips a Aldis Cilinskis z Lotyšska, Revaz Cincadze z Gruzie nebo Michas Kukobaka z Běloruska.

Zorjan Popaďjuk se narodil v roce 1953 v SSSR na západní Ukrajině, žil ve městech Lvov a Sambor. Důležitým momentem pro Zorjana Popaďjuka byly události ze srpna 1968 v Československu, kdy jako 15letý sledoval průjezd invazních vojsk přes město Sambor. O invazi neměl iluze, nevěřil sovětské propagandě a postupně ji začal aktivně kritizovat. Ještě během studií v Samboru založil se svými spolužáky ilegální organizaci „Ukrajinská národně-osvobozenecká fronta“, složili se na rozmnožovací stroj a tiskli samizdaty a letáky kritizující útlak ukrajinského národa, jazyka a kultury, a také letáky odsuzující okupaci Československa a připomínající čin Jana Palacha. V této činnosti Zorjan Popaďjuk pokračoval i po nástupu na Lvovskou univerzitu. Při výročí invaze do Československa vyvěsil 21. srpna 1972 ve Lvově a Stryji desítky letáků odsuzujících sovětskou okupaci. Za tuto činnost, jakož i za další „antisovětskou aktivitu“ byl v březnu 1973 lvovským oddělením KGB zatčen a následně odsouzen k sedmi letům vězení a pěti letům vyhnanství. Trest si odpykával v nechvalně proslulých pracovních táborech zpřísněného režimu v Mordovii, kde v té době seděli i další sovětští disidenti. V roce 1980 byl propuštěn a poslán do vyhnanství v Magadanské oblasti a následně do Akťubinské oblasti v Kazachstánu. V září 1982 byl však opět zatčen a obviněn z další protisovětské agitace, které se měl dopustit kritikou sovětského režimu v dopisech svým známým. V akťubinském vězení byl často bit a týrán. Soud se konal v březnu 1983, kdy byl Popaďjuk odsouzen k dalším deseti letům vězení a pěti letům vyhnanství. Trest si odpykával v pracovním táboře v Kupčinu u Permu, z něhož později vzniklo muzeum Gulagu Perm-36. Propuštěn byl v únoru 1987 na základě Gorbačovova nařízení o propuštění všech politických vězňů.

Besedu se Zorjanem Popaďjukem 21. srpna 2017 organizuje ÚSTR ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Moderuje Adam Hradilek.

Tlumočení do češtiny zajištěno.

Místo konání akce: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha
Datum začátku akce: 21. Srpna 2017 18:00
Datum ukončení akce: 21. Srpna 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0808N 14.4173E

Případné změny si prověřte na webu akce 15 let sovětských lágrů a vyhnanství

Jméno organizátora: Ústav pro studium totalitních režimů
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Elementálové, duchové přírody
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Karma
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Filozofie pro život
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha