Bludiště seznamů / Martin Smolka a Jiří Adámek

Akce Praha

Bludiště seznamů / Martin Smolka a Jiří Adámek
Divadlo
Další akce ve městě Praha

Bludiště seznamů / Martin Smolka a Jiří Adámek

Mluvená opera, která se skládá z výčtů, seznamů, katalogů a rejstříků počínaje těmi nejznámějšími jako jsou abeceda či Mendělejevova tabulka chemických prvků. Seznamy můžou působit všedně, ale i závratně, když dojde na fantastická imaginární města podle Itala Calvina nebo obrazy, z nichž se skládá „nepochopitelný vesmír“ v magické povídce Jorge Louise Borgese. Hlavním inspiračním zdrojem byl pro tvůrce tohoto operního formátu ovšem Umberto Eco a jeho objemná kniha Bludiště seznamů.

NA TOTO PŘEDSTAVENÍ JE MOŽNÉ VSTUPENKY POUZE KOUPIT, NIKOLI REZERVOVAT. Koupit je lze online, na pokladně divadla (v hrací dny, hodinu před začátkem představení) nebo v prodejně Freshlabels Store (Panská 9, otevřeno každý den 10-20). Zbylé vstupenky budou k dispozici na pokladně divadla hodinu před začátkem představení. Děkujeme za pochopení.

Vzhledem k modrým zónám v okolí divadla doporučujeme využít placené parkování u Parkhotelu (5 minut pěšky od divadla).

Bludiště seznamů je nová verze opery, která pod názvem Sezname, otevři se! vznikla na objednávku festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava), který pořádá Národní divadlo moravskoslezské a Ostravské centrum nové hudby. Za účasti orchestru Ostravská banda a sboru Canticum, v hudebním nastudování Ondřeje Vrabce, zazněla v původní verzi ve světové premiéře 26. června 2014 v divadle Antonína Dvořáka v Ostravě. V této podobě získala Cenu Divadelních novin za rok 2014. Přestože se s dalším reprízováním nepočítalo, mluvená opera bez postav i bez děje jednoznačně patří na nezávislou scénu. Proto ji skladatel Martin Smolka přepsal pro smyčcové kvarteto, harfu a klavír a Jiří Adámek s výtvarnicí Ivanou Kanhäuserovou vytvořili minimalistickou scénografii, která počítá s těsnou blízkostí diváků a účinkujících.

V hlavních rolích vystupují společně s kontratenoristou Janem Mikuškem herci-mluvci ze skupiny Boca Loca Lab. Ti jsou pod vedením Jiřího Adámka zvyklí na hudebně přesné pokyny, detailní práci s hlasem a dokonalou souhru rytmicky stylizované mluvy.

Představení je v češtině s anglickým překladem

Mluvci: Vendula Holičková, Bára Mišíková, Pavol Smolárik a Daniel Šváb
Kontratenor: Jan Mikušek
Hraje Smyčcové kvarteto Pavla Bořkovce ve složení Alexej Aslamas (housle), Ondřej Hás (housle), Matěj Kroupa (viola) a Štěpán Drtina (violoncello),
Klavír: Jana Holmanová
Harfa: Hedvika Mousa Bacha

Režie, libreto: Jiří Adámek
Hudba:: Martin Smolka
Scénografie: Ivana Kanhäuserová
Zvukový design: Jan Veselý
Světelný design: Jan Kalivoda, Ivana Kanhäuserová
Produkce: Maria Cavina (jedefrau.org)
Koprodukce: Motus, produkce divadla Alfred ve dvoře

Premiéra: 27. 6. 2016, Alfred ve dvoře

Podpořili / poděkování: MOTUS, produkce divadla Alfred ve dvoře, hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, městská část Praha 7, Harmonie, HIS Voice, Radio 1 a Jedefrau.org.

--ENGLISH VERSION---

THE LISTS OF INFINITY / Martin Smolka & Jiří Adámek

The hushed opera. Hommage à Umberto Eco. / in Czech with English translation

This “hushed” opera is composed of lists, series, catalogues and indexes, beginning with the most familiar such as the alphabet or the table of the elements. The lists may feel banal – or also dizzying, for instance when it comes to the fantastic imaginary cities of Italo Calvino or the images of an “incomprehensible universe” in the magical stories of Jorge Luis Borges. But the main sources of inspiration for the creators of this opera format were Umberto Eco and his voluminous book The Infinity of Lists.

Apologies, there is no possibility of ticket reservation. It's necessary to directly BUY them online, or personally at the Freshlabels Store at Panská 9 street. Unsold tickets will be available at the theatre box office one hour before the start of the performance. Thanks for understanding.

Unfortunately there is no free parking possibilities close to the theatre. Please, use a paid parking of the Parkhotel (5 minutes by walk to the theatre).

The Lists of Infinity is a new version of an opera originally produced for the National Moravian-Silesian Theatre in Ostrava (as a part of NODO festival) and performed with Ostravská banda orchestra and Canticum choir. The opera received the 2014 Theatre News award. Although the producers originally did not plan on any repeat performances, this spoken opera, with no characters or plot, belongs on the independent scene. For this reason, composer Martin Smolka rewrote it for a string quartet, harp and piano, and director Jiří Adámek and scenographer Ivana Kanhäuserová created a minimalist design that places the performers in close proximity to the audience.

Appearing in the main roles along with countertenor Jan Mikušek are the actor-speakers of Boca Loca Lab, who – under the direction of Jiří Adámek – are accustomed to musically precise instructions, detailed voice work, and the perfect interplay of rhythmically stylized spoken word.

Speakers: Vendula Holičková, Bára Mišíková, Pavol Smolárik, and Daniel Šváb
Countertenor: Jan Mikušek
With the Pavel Bořkovec String Quartet: Alexej Aslamas (violin), Ondřej Hás (violin), Matěj Kroupa (viola), and Štěpán Drtina (cello)
Piano: Jana Holmanová
Harp: Hedvika Mousa Bacha

Directed by: Jiří Adámek
Music:: Martin Smolka
Libretto: Jiří Adámek
Scenography: Ivana Kanhäuserová
Audio design: Jan Veselý
Lighting design: Jan Kalivoda, Ivana Kanhäuserová
Production: Maria Cavina (jedefrau.org)
Co-production: Motus – Alfred ve dvoře

Místo konání akce: Alfred ve dvoře / Motus, Františka Křížka 36, Praha
Vstupenky: http://www.alfredvedvore.cz/cs/program/bludiste-seznamu--martin-smolka-a-jiri-adamek?pid=568&bck=program
Datum začátku akce: 27. Listopadu 2017 20:00
Datum ukončení akce: 30. Listopadu 2017 21:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.1012N 14.4305E

Případné změny si prověřte na webu akce Bludiště seznamů / Martin Smolka a Jiří Adámek

Jméno organizátora: Alfred ve dvoře / Motus
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
MUZIKÁLY NARUBY
Hrad Šternberk, Šternberk
LOUTKOVÉ DIVADLO: O KOBLÍŽKOVI
Restaurace Opera, Odolena Voda