BlueFest 2017

Akce Praha

BlueFest 2017
Festivaly
Web organizátora:
www.livermusic.cz
Další akce ve městě Praha

BlueFest 2017

KENNY NEAL (us)
ANTHONY GOMES (can)
Petra Bornerová Trio (cz/sk)

22.10.2017. 19:30
Lucerna Music Bar
I v letošním roce se fanoušci dobré bluesové hudby mohou těšit na Blue Fest. Tento svátek bluesové hudby se začíná stávat pražskou tradicí. Agentuře Liver Music se daří tento festival pořádat již počtvrté. Letos se Blue Fest uskuteční 22. října v pražském Lucerna Music Baru.
Tradičně se představí tři spičkoví bluesoví bardi mezinárodní hudební scény. Prvním potvrzeným umělcem je dvojnásobný držitel nominace na cenu Grammy z roku 1999 a 2009 Kenny Neal.

KENNY NEAL
Kenny Neal je skutečná žijící bluesová legenda, která vám představí pravé blues tak, jak to nikdo jiný nedokáže!

Kenny Neal je jedním z nejvýraznějších zastánců Boton Rouge Swamp Blues. Je již druhou generací jiholousianských bluesmanů, jež jsou znalí místní úctyhodné bluesové tradice a jsou i dostatečně nápadití, aby tuto tradici vedli do budoucnosti svěžím směrem. Nejen proto je členem Lousianské hudební síně slávy a držitelem řady poct a ocenění, mezi nimiž se vyjímají čtyři nominace na hudební cenu Gramy z roku 2009 a jedna nominace z roku 1999.

Soupis všech hudebních ocenění, která Kenny Neal získal, naleznete zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Kenny_Neal

Kenny Neal se narodil 14. října 1957 v New Oreleas. Jeho otec, bluesový zpěvák a harmonikář Raful Neal byl oporou Baron Rouge Blues a mezi jeho přátele patřil Buddy Guy a Slim Harpo. Ve 13 letech začal Kenny hrát v otcově kapele a od 17 hrál na basu v kapele Buddyho Guyie.

S některými svými sourozenci zformoval Neal Brothers Blues Band v Torontu. V roce 1987 nahrál své debutové LP pro floridského producenta Boba Greenleeho, které následně vydalo vydavatelství Kingshake Records jako Bio on the Bayou. Rok na to vydalo ten samý debut vydavatelství Alligator Records pod názvem Big News from Baton Rouge. Pro Alligator Records nahrál mezi léty 1989 a 1994 další čtyři studiová alba.

V roce 1998 se Kenny Neal přesunul z Alligator Records do bluesové divize jazzového vydavatelství Tealrc Records, kde vydává další tři studiová alba: Blues Fallin’ Down Like Rain (1998), What You Got (2000), and One Step Closer (2001). Následuje několik nahrávek pro různé nezávislé vydavatele až do roku 2016, kdy vychází u Cleopatra Records jeho vysoce oceňovaná nahrávka Bloodline.

Přehled všech vydaných alb naleznete zde: http://www.allmusic.com/artist/kenny-neal-mn0000069085/discography

V posledních několika letech se Kenny Neal vrací zpět k Baton Rouge a tráví více času s rodinou, psaním nových písní, ježděním na koni a prací na své sbírce značkových aut. Nicméně i tak si uvědomuje, že jeho život je na cestách. Proto ho nyní můžete potkat se svou „bratrskou“ kapelou (Dornell Neal – basa, Fred Neal – klávesy) opět na turné. Kapelu doplňuje dlouhodobý člen kapely bubeník Bryan Morris a nový člen kapely Alphonso “AG” Guillory na dechy.

ANTHONY GOMES
Anthony Gomes tvoří již od své první studiové nahrávky z roku 1998 kreativní a žhavé blues. Ani po následujících 12ti albech a mnoha oceněních nejeví žádné známky zpomalování. Jeho nejnovější album Electric Field Holler je dosud nejúspěšnější. Albu se dostalo náležitého uznání; dosáhlo první příčky jak na Roots Music Report's Blues Rock Chart, tak na ReverbNation’s Global Blues Chart. Album navíc bylo několikrát nominováno na cenu Blues Rock Album of the Year.

A právě s tímto albem, a samozřejmě i průřezem z alb předchozích, se představí Anthony Gomes českému publiku jako druhá zahraniční hvězda letošního ročníku Blue Festu 22. října v pražském Lucerna Music Baru.

Torontský zpěvák, autor a kytarista Anthony Gomes posouvá blues-rock svým osobitým přístupem k žánru. Tím ho osvěžuje a vdechuje mu kouzlo. “Blues je staré, nikoliv unavené, promlouvá k dnešní generaci stejně pravdivě, jako vždycky ” říká Anthony Gomes.

Gomes již vystoupoval v 17 zemích a pódium sdílel s umělci a skupinami, jako jsou B.B. King, Buddy Guy, Robert Plant, Joe Bonamassa, Heart, Jonny Lang, Sammy Hagar, 38 Special, Robert Cray a Kenny Wayne Shepherd.

BIO
Gomes se narodil v Torontu v Kanadě portugalskému otci a francouzské Kanaďance. Začal hrát na kytaru jako kluk, kdy jej přitahovalo blues B.B. Kinga, Buddy Guye, Erica Claptona a Jimiho Hendrixe. Koncem devadesátých let přesídlil do Chicaga, kde se učil blues od mistrů oboru. Hrál tehdy s kapelou Magic Slim and the Teardrops a založil svou vlastní skupinu, která záhy získala prvenství v soutěži Buddy Guy’s Legends “Best Unsigned Blues Band” v roce 1998. Toho roku Gomes vydává své debutové CD Blues in Technicolor.

V roce 2002 vydává album Unity, na které jedinečným způsobem mísí styly - Bandit Blues Radio jmenovalo toto album jedním z “Top 30 Essential Blues Albums” všech dob. O rok později ho BluesWax Magazine jmenuje “Umělcem roku.” Následovala alba Music Is the Medicine (2006), LIVE (2008), Anthony's Up 2 Zero (2012) – to získalo titul Best Blues CD of the Year od A1 Blues a Blues Underground Network jej jmenoval Best Blues Rock CD roku 2012. Chvála pokračovala i v roce 2013, kdy Gomes vydává akustické album Before The Beginning.

Nejnovější album Anthonyho Gomese Electric Field Holler je dosud jeho nejrockovější. Gomes se právem chlubí - “Mám v srdci blues, soul a rock n roll. ”
Blues Rock Review, Roots Music Report, Confessing The Blues a Blue Monday Monthly zařadily desku Electric Field Holler do kategorie Top Blues Albums of the Year.

Videa:
Whiskey Train: https://www.youtube.com/watch?v=zUntLFbT6f8
Turn It Up!: https://www.youtube.com/watch?v=b6y2Y552xKU
Back Door Scratchin´: https://www.youtube.com/watch?v=EPSdtOwxodc

Ohlasy v zahraničním tisku:
“Hendrix svým kytarovým frázováním... duší Otis Redding a jiskrou Steven Tyler. Anthony radostně mísí blues a rock.” – Blues Rock Review
“Vášeň a hudební inteligence ho katapultovaly do čela všech, kteří drhnou své Fendery.” – Downbeat
“Velmi talentovaný kytarista… a odkud se vzal ten hlas?” – B.B. King
“Gomesův autentický hlas a impozantní hra na kytaru ho dostaly do popředí moderního blues.” – Blues Music MagazineCity
“Žhavé kytarové tóny a hlas, který vás krájí jak mačeta marinovaná ve whisky.” – Toronto Star
“Jeden z Top 10 kytaristů na světě” – Music Taster’s Choice

Petra Börnerová trio
projekt české zpěvačky Petry Börnerové, slovenského
hudebníka Tomáše Bobrovniczkého a jejich 8-mi letého syna Tomáše, který hraje na bicí nástroje. Repertoár dua je postavený na převzatých i vlastních folk-bluesových písničkách. Trio je možné vidět v klubech, kavárnách ale i na festivalech.

Tomáš Bobrovniczký získal ocenění Bluesman roka 2012, které udělila Slovenská bluesová společnost. Tomáš Bobrovniczký hrál a spolupracoval s umělci a kapelami jako Eddie Martin band, Gwyn Asthon, Louisiana Red, Chris Duarte, Bob Margolin, EB Davis, Bluesweiser, ZVA 12-28 band, Stan the Man, Luboš Andršt, Roman Pokorný, ...

Petra Börnerová a Tomáš Bobrovniczký získali v roce 2017 ocenění v anketě portálu bluesmusic.cz v kategorii “Osobnost české bluesové scény v roce 2016”.
Anketu každoročně vyhlašuje portál bluesmusic.sk

Petra Börnerová trio (CZ/SK)
Acoustic folk & roots & blues "CROSSOVER BLUES"
Petra Börnerová- akordeon, zpěv
Tomáš Bobrovniczký- akustická a rezofonická kytara, zpěv
Tomáš Bobrovniczký junior- bicí (8let)

www.livermusic.cz

Vstupenky na BlueFest jsou k dispozici v sítích Ticketpro a Goout. https://goout.net/cs/listky/kenny-neal+anthony-gomes/ewlb/

Místo konání akce: Lucerna Music Bar, Vodičkova 36, Praha
Datum začátku akce: 22. Října 2017 19:30
Datum ukončení akce: 22. Října 2017 23:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.0814N 14.4253E

Případné změny si prověřte na webu akce BlueFest 2017

Jméno organizátora: Liver Music
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce