Bylo jednou jedno město

Akce Strakonice

Bylo jednou jedno město
Přednášky a kurzy
Další akce ve městě Strakonice

Bylo jednou jedno město

Bylo jednou jedno město...

Pamatujete si naše Strakonice, kdy tu stála židovská čtvrť se synagogou, řeky si tekly svými směry v jihočeských Benátkách a kdy jsme měli morový sloup na náměstí? Že ne? Přijďte na výstavu Petra Borovičky a nechte se vtáhnout časovou smyčkou do minulosti.

Fotografické konfrontace minulosti se současností, trocha vína a nostalgie, snová hudba Vaška Brauna a jeho hangdrumu, to bude vernisáž v sobotu 8.7. od 18 hodin... Výstava potrvá do 5.8.

Kurátor: Michaela Sýkorová

Pár slov o autorovi:

Petr Borovička, narozen ve Strakonicích, vystudovaný právník, utíká od paragrafů do tvořivého světa fotografií už někdy od roku 2004, kdy se mu poprvé dostal do ruky amatérský digitální kompakt (pár fotografií na stařičký fotoaparát LOMO Smena 8M do rodinného alba se asi opravdu nedá počítat). Od jednoduchého (a trochu bláznivého) fotografování přírody a krajinek se postupně dlouhou cestou dostal až k určitému fotografickému vyklidnění – k minimalismu, tedy ke snaze vyjádřit co nejvíc minimem objektů a bez rušivých vlivů. Snaží se tím vyjádřit určitou jednoduchost, která se dá použít i v běžném životě. Baví ho všímat si všedních každodenních věcí a dávat jim nové nečekané významy.

V roce 2015 a v roce 2016 získal za své fotografie (pořízené na Šumavě a v okolí Strakonic) čestná uznání v mezinárodní fotografické soutěži International Photography Awards. Jedna jeho fotografie z Volyňska byla v roce 2015 publikována v časopise Creative, který vyšel v USA a Kanadě. Na Artwall Strakonice vystavoval dvakrát, a to v roce 2016 v rámci kolektivních výstav „DOMA“ a „Noční město“. V květnu 2017 jste mohli zahlédnout jeho minimalistické fotografie na výstavě Fotografové Strakonice, konané na strakonickém hradě stejnojmenným uskupením několika strakonických fotografů při příležitosti 650. výročí udělení městských práv městu Strakonice.

Více informací o něm naleznete zde:
http://www.PetrBorovicka.cz
http://www.facebook.com/PeterBorovickaPhotography
http://www.instagram.com/peterborovicka
http://www.twitter.com/PeterBorovicka

Pár slov o výstavě:

„Původně jsem chtěl vystavovat svoje hlavní téma - minimalismus. Když jsem ale zahlédl fotografie francouzského fotografa Juliena Kneze, který přibližoval historickými kolážemi život v Paříži, okamžitě mě silně oslovila myšlenka odložit alespoň pro jednou svůj hlavní fotografický styl a udělat něco takového pro Strakonice, moje rodné město. Udělal jsem si pár testovacích fotografií a postupně jsem těmhle výletům do historie doslova propadl. Procházel jsem místy, která jsem důvěrně znal od dětství a najednou jsem je začal poznávat z úplně jiného úhlu pohledu. Bylo to doslova jako bych cestoval v čase zpátky do minulosti a předemnou se postupně objevovala vize úplně jiného města, které zde existovalo před brutální socialistickou přestavbou ze 70. let. Města, kterému se pro jeho mosty a pro dva ostrovy přímo v centru obtékané zčásti splavnými vedlejšími říčními rameny přezdívalo „Jihočeské Benátky“. Města, ve kterém bylo možné se procházet židovskou čtvrtí s honosnou synagogou anebo obdivovat prastarý středověký špitál - Čápovnu. Města, které ukrývalo dnes doslova zmrzačená zákoutí a plácky, a které mělo úplně jinou duši a genia loci, ducha místa. Města, které bylo hrdým průmyslovým centrem a v jehož středu se rozvíjelo několik velkých továren, exportujících do celého světa. Města, které žilo bohatým spolkovým a kulturním životem.

Během uplynulých let zmizely ze Strakonic celé městské čtvrti a ulice, ze kterých se jen tu a tam dochovaly ojedinělé stavební fragmenty. Právě tyto skromné zbytky umožnily naroubovat na vyobrazení současné situace dávnou fotografii z archivu. I když se to dnes zdá téměř nemožné, našeho města se občas dotkla i světová historie a jeho ulice byly svědky návštěv významných osobností Rakouska-Uherska, Československa i světa. Proto jsem proložil fotografie architektury a běžného života i záběry z několika strakonických významných událostí, především z konce druhé světové války.

Jako lidé žijící ve Strakonicích máme být na co hrdí. Existuje zde určitá, dnes už téměř zapomenutá, ale silná, historická a kulturní tradice. Jestli na ni dokážeme navázat a rozvinout ji v podmínkách 21. století, je jen na nás. Pokud k tomu třeba jen trochu napomůže tato výstava, pak splnila svůj účel.“

Významným zdrojem historických fotografií byla neuvěřitelně obsáhlá stránka http://www.strakonice.masi.cz.

Místo konání akce: Artwall Strakonice, Želivského, Strakonice
Datum začátku akce: 8. Července 2017 18:00
Datum ukončení akce: 8. Července 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.2654N 13.9003E

Případné změny si prověřte na webu akce Bylo jednou jedno město

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Elementálové, duchové přírody
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Filozofie pro život
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Karma
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha