Cermaque & IAMME

Akce Javorník

Cermaque & IAMME
Koncerty, Zábava, párty
Další akce ve městě Javorník

Cermaque & IAMME + hosté

Koncert k nové aktuální, společensky angažované desce Jakuba Čermáka "Neboj"!
Čermák na nové desce propojuje kytarové folkové skladby s elektronikou, jazzem, bigbítem či hip-hopem, a to velmi nenásilně a přirozeně. Síla celého alba ale nespočívá jen v jednotlivých hudebních nápadech, kterých je více než dost, ale v nepříliš vídané schopnosti pojmenovávat temnější stránky provázející dění ve společnosti, kterých zdá se v posledních letech přibývá. Málokterý autor v poslední době jako Čermák – jinak syn tuzemské alternativní legendy Miroslava Waneka z Už jsme doma – dokáže jednou větou stručně a jasně vyjádřit překvapivě jednoduché myšlenky, třeba že „člověk je více než lid, člověk je více než republika“ jako v titulní písni Neboj nebo v povzdechu v písni Ortely na téma, jaké to je si v komentářích na sociálních sítích číst přání, ať už koneč- ně zhebne.
Stejně jako předchozí alba je i to nové srdeční záležitostí, která v nejlepším slova smyslu navazuje na výsostné a ke společnosti kritické autory, jako byl Karel Kryl nebo je Vlasta Třešňák. Nazývat věci pravým jménem je odjakživa nevděčná práce, ale právě proto jsou a budou hlasy podobných pozorovatelů majících nadhled, odstup a talent vždy potřeba.

https://www.youtube.com/watch?v=zGFyze_Iyv0

https://www.youtube.com/watch?v=ZSxDgwqSQbA

Kdo je Jakub Čermák?
Český básník a písničkář.
Pochází z Teplic, je synem hudebníka Miroslava Waneka. Po absolvování teplického gymnázia odjel v rámci programu Erasmus na roční studijní pobyt do Francie, kde studoval obor musicologie na Université Nancy 2. Poté se přestěhoval do Brna, aby zde zahájil Sdružená uměnovědná studia na Masarykově Univerzitě a studia v Ateliéru videa na Fakultě výtvarných umění VUT. V Brně začal pít víno a víc rozumět Skácelovi. Trochu zjemněl. Náhodné setkání s kapelou Květy a jejím frontmanem M.E. Kyšperským na osudově přitažlivé půdě Skleněné louky vedlo v roce 2009 k natočení desky Dům slzí, kterou M.E.K. zprodukoval.

Několik dalších náhodných - ale zpětně viděno nevyhnutelných - setkání vedlo k postupnému vzniku proměnného kapelního ensemblu Cirkus Cermaque, který v různých obměnách a po různě dlouhých zimních spáncích existuje dodnes. V roce 2011 s Cirkusem nahrál Jakub desku Divozemí; Cirkus Cermaque se intenzivně podílel i na desce Rodinné album z přelomu roku 2013/2014. Na jaře 2012 strávil Jakub tři měsíce ve francouzské metropoli a napsal tu a spolu s přáteli Remym Rebere, a Raisou Bazinho natočil desku Démon v Paříži.

Jakub dosud vydal tři básnické sbírky a pod jménem Cermaque již sedm autorských hudebních alb. Věnuje se ale také videoprojektům. Natočil např. krátký film Za popelku (2008) a několik hudebních klipů; za klip k písni Loďky skupiny Zrní byl nominován na Anděla 2014. Z cesty po Evropě s Iamme Candlewick na jaře 2015 vznikl dokumentární film Skok do vody. Jeho básně vyšly i ve sbornících Rapporti di errore (Mimesis, Milano 2010) a Nejlepší české básně 2011 (Host, Brno 2011).

Vstupné 100,- Kč

Místo konání akce: Tančírna, Račí údolí, Javorník
Datum začátku akce: 26. Srpna 2017 20:00
Datum ukončení akce: 26. Srpna 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.3687N 16.9957E

Případné změny si prověřte na webu akce Cermaque & IAMME + hosté

Jméno organizátora: Tančírna
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce