Čína a náboženská perzekuce: promítání dokumentu s diskuzí

Akce Brno

Čína a náboženská perzekuce: promítání dokumentu s diskuzí
Kino
Web organizátora:
www.brnoamnesty.cz
Další akce ve městě Brno

Čína a náboženská perzekuce: promítání dokumentu s diskuzí

Všechny, které hlouběji zajímá aktuální případ čínských křesťanů, kteří v ČR žádají o azyl, srdečně zveme na promítání dokumentu o náboženství v Číně s následnou diskuzí s Pavelm Šindelářem a čínskými křesťany ve středu 21. března od 18:00 do kavárny Kulturárium.
______________________________________________

Oficiálně je Čínská lidová republika ateistickým státem. V posledních letech ale přibývá počet věřících lidí - velkým přelomem byla především smrt Mao Ce-tunga v roce 1976, který doufal, že náboženství se podaří vymýtit úplně. Nicméně stát formálně uznává pět náboženství: buddhismus, islám, taoismus, katolictví a protestantství, která spadají pod oficiální organizace přímo kontrolované státem.

V diskuzním večeru se budeme soustředit především na křesťanství v Číně, perzekuci a současnou situaci. Proč např. někteří křesťané nechodí do kostela, ale shromažďují se raději na podomních bohoslužbách? Jak to vypadá s těmi, kteří se hlásí k nějaké z odnoží formálně uznaných náboženství nebo se zcela vymykají těmto "normám"? Proč se stále bourají kostely pod záminkou bezpečnostních důvodů? Jak se čínská náboženství proměnila po převzetí moci komunistickou stranou? Jak vypadá situace v současné době po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga do funkce v roce 2013?

Na tyto i další otázky odpoví sinolog a religionista Pavel Šindelář a také dva čínští žadatelé o azyl, kteří poskytnou osobní vhled.

--
Ve středu 28. března se bude konat další diskuze na téma Čína v kavárně Práh. V této diskuzi se zaměříme především obecně na lidská práva v Číně, ekonomickou stránku a rozvíjející se česko-čínské vztahy; znovu probereme náboženství - konkrétně hnutí Falun Gong, vyjádříme se ještě jednou i ke křesťanství. Pokud některé z otázek nestihneme zodpovědět v Kulturáriu, budete mít možnost se zeptat o týden později v Café Práh. Sledujte prosím náš facebook pro další informace.
--

!!! Upozorňujeme, že v kavárně Kulturárium je omezen počet míst k sezení (30), dojděte prosím včas, abyste nepřišli o své místo.!!!

VSTUP ZDARMA

Místo konání akce: Kulturárium z.s., Janáčkovo náměstí 2a, Brno
Datum začátku akce: 21. Března 2018 18:00
Datum ukončení akce: 21. Března 2018 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.201N 16.6037E

Případné změny si prověřte na webu akce Čína a náboženská perzekuce: promítání dokumentu s diskuzí

Jméno organizátora: Amnesty International Brno
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Žádná akce.