Den architektury 2018

Akce Praha

Den architektury 2018
Jiné akce
Další akce ve městě Praha

Den architektury

Festival svou atmosférou připomíná sousedská setkání.

8. ročník oslav mezinárodního dne architektury nabídne široké veřejnosti pestrý program. Letošní DEN ARCHITEKTURY chystá nejbohatší program ve své historii.
 
Od pátku 28. září do čtvrtka 4. října zamíří do bezmála devadesátky měst po celé České republice a také na Slovensku a nabídne veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje – od moderních, odbornými cenami ověnčených budov přes historické skvosty až po mnohdy opomíjené, ale o to zajímavější, stavby.
 
Celým letošním programem se jako hlavní linie vine téma „Architektura společně“, festival si připomíná výročí 100 let od založení Československa. Vybrané procházky a prohlídky se zaměří na typické architektonické styly první republiky, jako jsou kubismus, národní styl, purismus či funkcionalismus, představí to nejlepší, co vzniklo v[nbsp]uplynulých 100 letech, ale neopomenou ani dnešní podobu staveb a některé jejich transformace.

Festival probíhá formou komentovaných procházek, workshopů, přednášek vedených architekty, historiky či teoretiky architektury. Ti, v roli průvodců, osobitým způsobem přiblíží zajímavé stavby současné architektury, s možností vstoupit do vybraných interiérů a zprostředkují architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti.

V hlavním městě je připraven opravdu pestrý program, který zahrnuje přes sedm desítek akcí. Program pražských akcí ZDE

  • Hurá dovnitř! – prohlídky jindy nepřístupných staveb po celé ČR
    Se Dnem architektury se lidé opět podívají do míst, která jim běžně zůstávají nepřístupná. Oblíbený program Hurá dovnitř! otevře v Praze reprezentační patro Obecního domu, budovu Českého rozhlasu na Vinohradské třídě či Dům zemědělské osvěty, jenž je dílem architekta Josefa Gočára. Poprvé se veřejnosti zpřístupní také Laichterův dům u Riegrových sadů, jehož autorem je Jan Kotěra. Návštěvníci budou moci prozkoumat filtrační stanici Podolské vodárny, citlivě rekonstruovanou Rothmayerovu vilu či budovu Prague Gallery s jejím dalším programem. Ze současné architektury se návštěvníci mohou těšit například na bytový dům s tělocvičnou na Praze 1 od studia DAM architekti.

Prahu čeká i několik netradičních akcí. Jednou z nich je běh za architekturou, v rámci něhož zavedou zkušené architektky a běžkyně účastníky do prvorepublikové funkcionalistické vilové kolonie Baba nebo do známých zahradních a vilových čtvrtí Hanspaulka a Ořechovka. Další z akcí je plavba parníkem po Vltavě, která se v letošním roce zaměří na pražské veslaře.

Vstup je zdarma a nabízí mimořádnou příležitost proniknout do tajů jedinečných staveb či historie celých míst, mnohdy běžné veřejnosti nepřístupných. Vybrané akce jsou vhodné pro rodiče s dětmi.

Den architektury vznikl s cílem otevřít tento obor laické veřejnosti v širších souvislostech. Organizátoři chtějí poukázat zajímavým a sdělným způsobem na prolínání současné i historické architektury, to vše při zachování vysoké odborné úrovně. Jak svědčí vzrůstající zájem veřejnosti, získalo si toto pojetí širokou popularitu.

Festival se koná u příležitosti Světového dne architektury.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce