Divadlo Continuo / Poledne - jihočeská premiéra

Akce Malovice

Divadlo Continuo / Poledne - jihočeská premiéra
Divadlo
Web organizátora:
www.continuo.cz
Další akce ve městě Malovice

Divadlo Continuo / Poledne - jihočeská premiéra

Divadelní inscenace o 5 minutách svobody.

Jako by tě ksichtem přetáhli po asfaltu a nezůstaly ti na něm žádné charakteristické rysy, jako by úplně zmizela tvoje vlastní podoba. (Vladimír Bukovský, A vítr se vrací, 1978)

25. srpna 1968 přichází na Rudé náměstí v Moskvě drobná žena. Před sebou tlačí kočárek s tříměsíčním synem. V peřince má chlapeček přibalený ručně psaný transparent s nápisem Za vaši a naši svobodu. Společně se ženou usedá sedm dalších lidí na dlažbu a roztahuje své transparenty právě ve chvíli, když hodiny na Spasské věži odbíjejí poledne.

Inscenace vychází ze stejnojmenné knihy Natalie Gorbaněvské, jež byla společně s lingvistou Konstantinem Babickim, básníkem Vadimem Delonem, dělníkem Vladimirem Dremljugou, anglistou Viktorem Fajnbergem, fyzikem Pavlem Litvinovem, lingvistkou Larisou Bogorazovou a studentkou Taťjanou Bajevovou jednou z „osmi statečných“, kteří 25. srpna 1968 pokojně demonstrovali na Rudém náměstí proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.
Demonstrace byla během několika minut rozehnána tajnými agenty KGB a její účastníci pozatýkáni. Následovaly výslechy, soudy, vězení, vyhnanství, pracovní tábory a nucené umístění v psychiatrických léčebnách. Natalia Gorbaněvská byla vzhledem k tomu, že byla matkou malého dítěte, zatčena až po více než roce. Než se tak v prosinci 1969 stalo, informovala pravidelně zahraniční média o procesu s jejími kolegy a přáteli a o průběhu líčení napsala knihu Poledne, po jejímž vydání na západě se stal případ světoznámým.

Inscenaci provází tematická instalace otevřená 1 hodinu před začátkem představení a po skončení.

info o projektu: http://www.continuo.cz/poledne/

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Theatre performance about 5 minutes of freedom.

As though they pulled you along asphalt with your face down and you have totally lost all your regular features…(Vladimir Bukovsky, To Build a Castle, 1978)

On 25th August 1968 a slight woman is coming to Red Square in Moscow. She is pushing a pram with her three-month-old son. There is a hand-written banner in the baby blanket. It says For Your Freedom and Ours. The woman is sitting down on the pavement together with seven other people, they are spreading their banners just when the clock at Spassky Tower is striking noon.

The performance is based on the book of the same name by Natalya Gorbanevskaya, who was one of these “Brave eight”. Together with Konstantin Babicky, a linguist, Vadim Delon, a poet, Vladimir Dremlyuga, a worker, Viktor Fainberg, a specialist in English philology, Pavel Litvinov, a physicist, Larisa Bogoraz, a linguist, and Tatyana Baeva, a student, she demonstrated peacefully on Red Square against the occupation of Czechoslovakia by the Warsaw Treaty armies.
The demonstration was dispersed in a few minutes by undercover agents of the State Security Service and its participants were arrested. After that they were questioned, tried, imprisoned, sent to exile, labour camps or psychiatric prison-hospitals. Natalya Gorbanevskaya was arrested a year later due to her little son. Before it happened in December 1969, she regularly informed foreign mass media about the trial with her colleagues and friends and she wrote a book called Noon. The case became known all over the world after the book was published in western countries.

info: http://www.continuo.cz/en/noon/

Místo konání akce: Divadlo CONTINUO Theatre, Švestkový dvůr, Malovice
Datum začátku akce: 17. Března 2018 19:00
Datum ukončení akce: 17. Března 2018 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.0892N 14.2226E

Případné změny si prověřte na webu akce Divadlo Continuo / Poledne - jihočeská premiéra

Jméno organizátora: Divadlo CONTINUO Theatre
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
MUZIKÁLY NARUBY
Hrad Šternberk, Šternberk
Dívčí válka | Všelibice
Kulturní dům Všelibice, Všelibice
LOUTKOVÉ DIVADLO: O KOBLÍŽKOVI
Restaurace Opera, Odolena Voda
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub