Festival ProTibet: promítání filmu Z nomáda nikým

Akce Praha

Festival ProTibet: promítání filmu Z nomáda nikým
Festivaly, Kino
Další akce ve městě Praha

Festival ProTibet: promítání filmu Z nomáda nikým

Vážení přátelé tibetské kultury,

dovolte nám, abychom vás všechny srdečně pozvali na Festival ProTibet 2018 v Praze – Novém měste. Festival se u nás bude konat od 17. března 2018 do 27. března 2018. #FPT18 #festivalprotibet

---

V úterý 27.3. v 19:00 budeme v Tibet Open House promítat film:

Z nomáda nikým
From Nomad to Nobody /Michael Buckley / Dokumentární / Dobrodružný / Kanada / 2011 / 55 minut

Autor dokumentu se vypravuje na dobrodružnou cestu, zaměřenou na studium života tibetských kočovníků. Proč jsou kočovníci čínskými úředníky násilně usazováni? Proč jsou ze svých pastvin stěhováni do betonových ghett? V nových čínských sídlech jsou menšinou, bez možnosti uplatnění na pracovním trhu a získání důstojné obživy. Kočovníci, připravení o tradiční způsob obživy, se stávají závislými na almužnách z rukou čínské vlády.
Mezi lety 1995 a 2015 bylo násilně usazeno více než 2 miliony tibetských nomádů. Jejím skutečným cílem je smazat z povrchu země tradiční kočovnickou kulturu, zakotvenou v tradičních hodnotách tibetské civilizace.

Jaké jsou skutečné motivy hromadného usazování tibetských nomádů? Za jakým cílem se do oblastí opuštěných kočovníky stěhují důlní a hydroenergetické společnosti? Co by se stalo, kdyby se nomádi odhodlali k protestu? Jaká je budoucnost nekonečných tibetských pastvin? To jsou otázky, na něž se dokument snaží najít odpověď.

---

Zároveň bude možné shlédnout výstavu fotografií organizace MOST ProTibet, která představuje Tibet z různých perspektiv a vtáhne diváky do životních příběhů konkrétních Tibeťanů. Výjevy reflektují také globální světové problémy a diváci jsou konfrontováni s problémy porušování lidských práv a migrace. Výstava vysvětluje kulturní a politickou situaci země a některé panely informují i o rozvojových projektech na pomoc jejím obyvatelům.

Vstupné je dobrovolné – výtěžek z letošního Festivalu poputuje na podporu tibetských dětí, konkrétně na vzdělání tibetských dětí ve vesničce Tibetan Homes Foundation v Mussoorie v severní Indii.

Více informací o festivalu najdete na webu zde: https://www.protibet.cz/projekty-v-cr/festival-protibet-2018/

Místo konání akce: Tibet Open House, Školská 693/28, Praha
Datum začátku akce: 27. Března 2018 19:00
Datum ukončení akce: 27. Března 2018 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0793N 14.4243E

Případné změny si prověřte na webu akce Festival ProTibet: promítání filmu Z nomáda nikým

Jméno organizátora: Tibet Open House
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce