Iva Němcová

Akce Praha

Iva Němcová
Výstavy
Web organizátora:
www.idu.cz/cs/
Další akce ve městě Praha

Iva Němcová


Výstava představuje tvorbu výjimečné osobnosti české scénografie, předčasně zesnulé Ivy Němcové (1980–2015). Je jedinečnou příležitostí vhlédnout do tvůrčího procesu jejího vynikajícího a inspirujícího, třebaže nedokončeného díla. Hlavním komponentem výstavy jsou makety scén, doplněné videoinstalacemi a audiomateriálem, přibližujícím okolnosti a kontext jednotlivých prací. U příležitosti výstavy také vychází výpravná česko-anglická publikace prezentující všestranný talent Ivy Němcové. Mapuje především její výtvarnou tvorbu pro divadlo, nalezneme zde však též záběry z filmů a hudebních klipů, na nichž se výtvarnice podílela, dokumentaci site-specific projektu nebo atraktivní a originální ukázky designu netradičních šperků či osvětlovacích těles. Ačkoliv je kniha koncipována především jako obrazové svědectví, obsahuje též texty vzpomínkového i odborného charakteru, komentáře a postřehy samotné scénografky, rovněž tak soupis jejího díla. Výstavu i knihu iniciovali a připravili autorčini přátelé a spolupracovníci v přesvědčení, že dílo Ivy Němcové je natolik exkluzivní, že se může stát cennou inspirací i studijním materiálem, neboť je v něm obsaženo cosi velmi podstatného ze scénického umění začátku 21. století.

Výstava proběhne od 16. listopadu do 30. prosince 2017 v Galerie Českých center, Rytířská 31, Praha 1 (otevírací doba: po–pá 11.00–18.00, so 11.00–17.00).
Knihu je možné zakoupit na e-shopu http://prospero.divadlo.cz.

Tvůrci knihy a výstavy jsou Andrej Ďurík, Jan Frič, Lenka Jehlíková, Barbora Příhodová, Matěj Samec, Dragan Stojčevski, Lucia Škandíková, Daniel Špinar a Marie Zdeňková.

Výstavu pořádají Česká centra/Czech Centresve spolupráci s Institut umění - Divadelní ústav a Zahrada o.p.s., knihu vydává Institut umění - Divadelní ústav ve spolupráci se Zahrada, o.p.s.

http://www.ivanemcova.cz
---------------------------------------------------------------------------------------

IVA NĚMCOVÁ

The exhibition presents works by the prematurely deceased extraordinary Czech scenographer Iva Němcová (1980–2015). It is a unique opportunity to have an insight in the creative process of her exquisite and inspiring, yet unfinished work. The main components of the exhibition are models of her designs with video installations and audio material, which outlines circumstances and context of her works. The exhibition is also the occasion to publish a high-budget book presenting Iva Němcová’s universal talent and her visual works for theatre. The book is intended to be a visual testimony as it features materials from author’s archive as well as memories and texts written by experts, commentaries and observations made by the stage designer. The book was initiated and prepared by author’s friends and colleagues as they believe that Iva Němcová’s work is so exclusive it can become great inspiration and study material; it contains something essential from scenic arts from the beginning of the 21st century.

The authors of the book and the exhibition are Andrej Ďurík, Jan Frič, Lenka Jehlíková, Barbora Příhodová, Matěj Samec, Dragan Stojčevski, Lucia Škandíková, Daniel Špinar and Marie Zdeňková.

The exhibition takes place from 16th November to 30th December 2017. Opening hours: Mo–Fri 11 a.m. – 6 p.m., Sat 11 a.m. – 5 p.m.

The book is available at prospero.divadlo.cz

http://www.ivanemcova.cz

Místo konání akce: Galerie Českých center, Rytířská 31, Praha
Datum začátku akce: 16. Listopadu 2017 11:00
Datum ukončení akce: 31. Prosince 2017 00:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0855N 14.4228E

Případné změny si prověřte na webu akce Iva Němcová

Jméno organizátora: Institut umění - Divadelní ústav
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce