Jana Uriel Kratochvílova Koncert 2017

Akce Kutná Hora

Jana Uriel Kratochvílova Koncert 2017
Koncerty
ČESKÁ 1 MUSIC CLUB, Kutná Hora
Další akce ve městě Kutná Hora

Jana Uriel Kratochvílova`a illuminati.ca

ROCK & POP č. 1/2017, autor Milan Slezák:

Na křest nové desky Jany Uriel Kratochvílové s kapelou Illuminati.ca All New Bohemian, které je podle interpretky nově uchopeným materiálem z alba Bohemian vydaného v roce 1986, se v pražském Paláci Akropolis sešlo početné a vstřícně naladěné publikum. Nebyli to jenom pamětníci písní Kratochvílové z 80.let, ale i zástupci generace, která tou dobou ani nemohla být na světé. Každopádně většina z nich měla nastudovanou i novější tvorbu nepřehlédnutelné a zároveň nepřeslechnutelné persony hudebního světa.

Scéna nejprve patřila (za zvuků reprodukovaných Kratochvílovou zpívaných skladeb) členům taneční skupiny MetaDance, které postupně začali doplňovat členové kapely a přidávali se naživo k reprodukovaným písním. Jako poslední se objevila Uriel v kostýmu s obřími křídly, korunovaným punkovou pokrývkou hlavy s výrazným zeleným čírem. S ohledem na její promluvy vyzývající ke vzpouře vůči konvencím, stádnosti a spotřebnímu konformismu to bylo vlastně příhodné.

Kratochvílová je nespoutaný nonkonformní živel, gejzír pozitivní energie, ale i revolucionářský rebel, jenž jako by přišel z jiných dimenzí. A je to znát, ať už zpívá „normální“ melodickou poprockovou písničku, nebo svým vokálem korunuje určitý šamanský rozměr skladby.

Zpětně lze říci, že vlastně není téměř podstatné jakou písničku Illuminati.ca právě hraje. Vystoupení funguje jako celek, včetně zpěvaččiných promluv, práce s výrazem a hlasovými rejstříky i kreací kostýmovaných tanečníků z MetaDance, ať už znějí novější věci, sólo na bicí Jiřího Hrubeše, nebo dávnější písně v novém převleku...

ana "Uriel" Kratochvílová (* 14. ledna 1953 Zlín) je zpěvačka, textařka a skladatelka původem z Moravy. Byla první českou zpěvačkou, která v někdejším Československu zpívala v tehdy novém stylu rock-reggae. Jde o osobnost s výstředním zjevem a zcela nezaměnitelným hlasovým projevem.Jana "Uriel" Kratochvílová (* 14. ledna 1953 Zlín) je zpěvačka, textařka a skladatelka původem z Moravy. Byla první českou zpěvačkou, která v někdejším Československu zpívala v tehdy novém stylu rock-reggae. Jde o osobnost s výstředním zjevem a zcela nezaměnitelným hlasovým projevem.

Život V dětství hrála na housle, dotáhla to jako první houslistka až k zahraničním turné, avšak v pubertě se chopila bratrovy kytary a její cesta tak změnila směr. Líbil se jí také tanec, gymnaziální léta protancovala v avantgardní skupině Franka Towena. Její pěvecký debut v televizi proběhl v roce 1973 společně s Country Beatem Jiřího Brabce v pořadu určeném pro vojáky základní služby. Poté působila v divadle Dostavník, zpívala s Pražskými trubadúry, u Petra Hanniga, Josefa Laufera, se skupinami Variace, Jezinky, Bezinky, Expanze a Jazz Q Martina Kratochvíla. V letech 1976 – 1978 pak následovala skupina Kroky Františka Janečka. V roce 1979 založila svou vlastní kapelu Motor s bluesově-rockovým soundem, jejíž členem byl m.j. Michal Pavlík (Čechomor). Od roku 1981 do roku 1983 zpívala s průkopnickou rock-reggae skupinou Heval (m.j. Zdenek Juračka a Franta Kotva).

Prakticky neustále měla velké problémy kvůli své výstřednosti, jež v socialistickém Československu nebyla vládnoucím režimem nijak vítána, setkávala se tudíž s mnoha zákazy a omezováním své umělecké dráhy. V roce 1983 jí bylo povoleno účinkovat na hudebním festivalu v Irsku a vzápětí po jejím odjezdu bylo rozhlášeno, že emigrovala. Hudební nosiče byly staženy a Jana Kratochvílová „přestala oficiálně existovat“. Na hudebním festivalu v Irsku získala několik ocenění a skutečně emigrovala do Anglie, protože v Československu by ji po návratu čekalo vězení. V roce 1984 se k ní přidal i její přítel Jiří Hrubeš, bubeník kapel Pražský výběr a Žlutý pes.

V Londýně Jana Kratochvílová působila pod uměleckým pseudonymem Jana Pope. V roce 1985 podepsala spolu s Pavlem Trnavským a Jiřím Hrubešem exkluzivní smlouvu na LP Bohemian. Natáčeli v nejlepších studiích a na nahrávání hostoval také baskytarista skupiny Level 42 Mark King. Deska vyšla v roce 1986 v deseti zemích západní Evropy a v Japonsku. V samotné Anglii vyšel pouze singl. Než došlo ke zrušení smlouvy (Jana se nepohodla s novým vedením Polydoru), stihla desítky rozhovorů pro světový tisk, radia a televizní stanice a několik živých vystoupení hlavně v Německu a Francii.

Zpěvačka se spolupoutníky Trnavským a Hrubešem v dalších letech dala na nezávislou dráhu, jistý čas studovala různé filosofie a obory alternativní medicíny, propojovala se se spoustou alternativních umělců, ať už to bylo ve stylu new age anebo anarchistický hard core. Anonymně zpívala také ve velkých kostelních sborech.

V 90. letech natočila několik esoterických, rockových i popových nahrávek pod několika uměleckými jmény (Z. Goddess, Zuru, Heretyka). Zejména se skupinou Illuminati pak jezdila na vystoupení především po Velké Británii – po klubech a alternativních festivalech.

V roce 2003 se společně s Jiřím Hrubešem začali častěji vracet do staré vlasti – se svou novou skupinou Armadeica uskutečnili návrat na klubové a festivalové scény. V roce 2007 přejmenovali kapelu na Illuminati.ca. Kapelníkem je Jiří George Hrubeš, v současné sestavě (2016) skupiny jsou kytaristé David Pavlík, Jan Peš a baskytarista Jan Poky Pokorný. Koncertní show doplňuje dada-trio (a někdy duo) Meta Dance. Aktuální webstránka: http://illuminatica.wix.com/illuminatica

Jana Kratochvílová vždy z běžné produkce vyčnívala. Svým zjevem, odíváním a líčením často předbíhala dobu. Má jak originální kostýmy a doplňky, tak originální hlas neuvěřitelného registru od něžného sopránu po basové hloubky. To všechno spolu s bytostně přirozenou dynamickou spontánní pohybovou kulturou, mimikou, smyslem pro humor, zájmem o mystiku a filosofii přitahuje fanoušky v Čechách, na Slovensku, v Anglii, Irsku, a jiných evropských zemích, ale taky v Japonsku... Používá pseudonym Uriel.
Autor:waxinka, Jasmina_idol

Místo konání akce: ČESKÁ 1 MUSIC CLUB, Česká 983, Kutná Hora
Datum začátku akce: 11. Března 2017 21:00
Datum ukončení akce: 12. Března 2017 04:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.9525N 15.2624E

Případné změny si prověřte na webu akce Jana Uriel Kratochvílova`a illuminati.ca

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Májové slavnosti 2024
Zámecký park, Vlašim
MÍŠA RŮŽIČKOVÁ: LESNÍ KRÁLOVSTVÍ
Masarykův kulturní dům, Mělník
ŠTÍSTKO A POUPĚNKA - POJĎ SI HRÁT!
Městský společenský dům, Kolín
NAZARETH - ŽLUTÝ PES - MICHAL ŠINDELÁŘ
Přírodní amfiteátr Konopiště, Benešov