Legiovlak v Táboře

Akce Tábor

Legiovlak v Táboře
Jiné akce
Web organizátora:
www.csol.cz
Další akce ve městě Tábor

Legiovlak v Táboře

Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích se vrací ze své dvouměsíční cesty po Slovensku zpátky domů, aby na konci října a v listopadu navštívil jižní Čechy. Ve stanici Jindřichův Hradec bude od 24. do 29. října a v Táboře od 31. října do 5. listopadu, pak zamíří na Šumavu. Expozice složená ze 13 historických vagonů bude přístupná zdarma.

Legiovlak, projekt Československé obce legionářské, připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá ze 13 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví. Jeho návštěva Jihočeského kraje proběhne v následujících železničních stanicích:

• Jindřichův Hradec 24. – 29. 10. 2017
• Tábor 31. 10. – 5. 11. 2017
• Prachatice 7. – 10. 11. 2017
• Český Krumlov 11. – 19. 11. 2017
• Vimperk 21. – 26. 11. 2017

Legiovlak představuje naši vojenskou historii nejen široké veřejnosti, ale zaměřuje se především na školní mládež, které je sto let stará historie poněkud vzdálená. Proto jsou připraveny skupinové prohlídky, na které se lze dopředu objednat prostřednictvím formuláře na webu www.legie100.com/legiovlak a zamluvit si přesný čas.

Každý návštěvník Legiovlaku může na místě zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka ve vagonu, který je označený jako Plukovní prodejna, dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo doplnit na 3 000 karet legionářů.

Expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8:00 do 16:00 a o víkendech od 9:00 do 16:00. Komentované prohlídky s průvodcem pro veřejnost bez objednávky začínají každý den od 14:00 a opakují se v pravidelných hodinových intervalech.
Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. Běžný příbytek vojáků představuje tzv. těpluška až pro 30 mužů, oproti tomu důstojníci měli k dispozici luxusní salonní vozy. Dále si návštěvníci mohou prohlédnout další vagony ze života legionářů například vůz polní pošty, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, zdravotní vůz, kovářský vagon s obráběcí dílnou či krejčovský vůz. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin. Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.

Místo konání akce: Tábor Hlavní Nádraží, Tábor
Datum začátku akce: 31. Října 2017 10:00
Datum ukončení akce: 5. Listopadu 2017 16:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.4139N 14.6768E

Případné změny si prověřte na webu akce Legiovlak v Táboře

Jméno organizátora: Československá obec legionářská
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Písecký víkend módy a designu 2024
Kulturní dům a Palackého sady v Písku, Písek
Chomutovské slavnosti
Městský park, Chomutov
Písecký víkend módy a designu 2024
Kulturní dům a Palackého sady v Písku, Písek
Královský košt Děčín
Na pěší zóně pod Růžovou zahradou, Děčín