Lukáš Orlita: Mandorly

Akce Brno

Lukáš Orlita: Mandorly
Výstavy
Další akce ve městě Brno

Lukáš Orlita: Mandorly

Autor: MgA. Lukáš Orlita
Trvání výstavy: 30.10. - 24.11.2017

Zahajovací večer proběhne klasickou formou vernisáže po 18h v podvečer. Všichni jsou zváni a všichni jsou výtáni :)

Mandorla (italsky mandle) je ve výtvarném umění aureola či svatozář, která obepíná celou postavu. Nejčastěji je tvořena dvěma kruhovými oblouky, jako průsečík dvou kruhů s hroty nahoře i dole, může být ale také oválná nebo elipsovitá.

Lukáš Orlita (1974)
1994-2000 FaVU (ak. mal. prof. Jiří Načeradský)

Cyklus obrazů nazvaných „Mandorla“ je jednoduše jedním z návratů, časových oblouků ke specifické výtvarníkové poloze, poloze geometrické. V dřívějších geometrických řadách autor zkoušel různé barevné variace, různorodá perspektivní uspořádání a opakované, šablonovité kompozice kaleidoskopického charakteru. Ty později vyústily v obrazy s křivkami, které vytvářely určitý zjemňující kontrast vůči striktně a pravidelně uspořádaným kompozicím. V sérii Mandorlí použil jiný přístup, kdy samotný rám obrazu se skládá z křivek a malované kompozice jsou v přísném geometrickém duchu, zvýrazněným tmavou až monochromní
barevnou střídmostí.

Cílem bylo vytvořit dostředivé, koncentrovaně působící obrazo-objekty. Obrazo-objekty proto, že při vlastní výrobě ohnutých rámů, která byla zábavou samou pro sebe, využil autor možnosti vytvářet vysoké rámy, aby obrazy vystupovaly výrazně reliéfně.

Ideově se obrazy točí kolem saturnského archetypu. Archetypu vážnosti, strohosti, střídmosti, archetypu s temnou barvou fialovo-černošedou. Barvou mnichů, soudců, barvou smrti, barvou zpytování, barvou posouzení dosavadního, barvou meditativní.

Pro člověka neznalého, působí obrazy např. jako africké štíty. Ono srovnání se štíty se pochopitelně nabízí. Jak tvarem, tak geometrickými malůvkami tato asociace samovolně vzniká a i při manipulaci před zavěšením na stěnu, působí manipulant jako bojovník se štítem. Konec konců štít je jakousí zdí, ochranným valem bránícím proniknutí nezvané energie, což opět navrací k významu, archetypu souvisejícím se Saturnem.

Kontakt na autora: LukasOrlita@seznam.cz
http://lukasorlita.webnode.cz/kontakt/

Místo konání akce: Kulturárium Café, Janáčkovo náměstí 2a, Brno
Datum začátku akce: 30. Října 2017 18:00
Datum ukončení akce: 30. Října 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.201N 16.6037E

Případné změny si prověřte na webu akce Lukáš Orlita: Mandorly

Jméno organizátora: Kulturárium Café
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce