MĚSTSKÉ SLAVNOSTI ROSA SEDLČANY 2018

Akce Sedlčany

Slavnosti
Další akce ve městě Sedlčany

MĚSTSKÉ SLAVNOSTI ROSA SEDLČANY

Tradiční sedlčanské městské slavnosti připomínající údajné vítězství Sedlčanských nad Žižkou - historický a zábavný program s ohňostrojem na náměstí.

Městské slavnosti „ROSA“ v Sedlčanech navazují na tradice slavnosti náboženského charakteru, která vznikla patrně koncem 17. století a konala se pravidelně každý rok o svátcích velikonočních. Důvodem této oslavy bylo údajné vítězství nad Žižkou 
v r. 1420. Podle pověsti se prý Žižka rozhodl, že přepadne v noci před velikonočními svátky Sedlčany – věrné katolické církvi a vyslal posla do Benešova, aby také benešovští měšťané se svým vojskem táhli k Sedlčanům a v určenou hodinu spolu s ním na město zaútočili. Posel však zabloudil, místo do Benešova přišel právě do Sedlčan, kde v domnění, že je na správném místě, vyřídil své poselství. Tak zamýšlenou akci prozradil. Sedlčanští se mohli na útok připravit a bitce u opevněného kostela sv. Martina „za ranní rosy“ Žižku porazili. Zabití husité byli pak uloženi vedle hřbitova do společného hrobu, nad nímž je dosud kamenný kříž s letopočtem 1728.

Slavnost „ROSA“ byla zakázána roku 1789 zákrokem děkana Antonína Tischlera, protože se prý při ní konaly výtržnosti a bylo pochybné oslavovat vítězství nad Žižkou, který nikde porážky neutrpěl.

Tradice historických slavností „ROSA“ byla obnovena v r. 1990. Od roku 1994 probíhají pravidelně jako městské slavnosti „ROSA“ v měsíci červnu.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce