No Silence a První republika: Vernisáž výstavy a promítání filmu

Akce Praha

No Silence a První republika: Vernisáž výstavy a promítání filmu
Divadlo, kino, Výstavy
Další akce ve městě Praha

No Silence a První republika: Vernisáž výstavy a promítání filmu

Člověk v tísni ve spolupráci s Kasárnami Karlín srdečně zve na vernisáž výstavy fotografií No Silence o LGBT komunitě v konzervativním východomoldavském regionu Podněstří, kde je téma homosexuality tabu. Série 17 fotografií zachycuje lidi, kteří se potýkají s vnitřním bojem mezi vlastní přirozeností a očekáváním společnosti a snaží se najít své místo a identitu ve světě, který je zatím není ochoten přijmout. Výstava No Silence získala v Podněstří velký ohlas poté, co musela být pod tlakem místní KGB zrušena.

Po vernisáži uvedeme také dokumentární film První republika. Mladý ukrajinský režisér Serhij Nazarov v něm zkoumá Podněsterskou moldavskou republiku a její obyvatele. Film ukazuje Podněstří skrze rozhovory s místními obyvateli, lidmi z různých sociálních vrstev či aktivisty, jejich život v tomto regionu, jejich vztahy s Moldavskem a jejich pohled na Krym a válku na Ukrajině. První republika je příběhem o politice, místní propagandě, o “obyčejných lidech” a jejich osudech, o mýtu a realitě této země.

Po promítání bude následovat debata. Pozvání přijaly:

Carolina Dutca - fotografka a autorka výstavy, studentka zdravotnické fakulty Podněsterské státní univerzity v Tiraspolu a aktivní dobrovolnice Klubu #19 v Tiraspolu, místního centra nezávislé kultury.
Alena Marchkova - bývalá ředitelka Informačního a právního centra Apriori v Tiraspolu. Pod jejím vedením se centrum stalo jedním z nejvýznamnějších právních poradenských center v regionu. Pomáhá zvyšovat povědomí o lidských právech a demokracii. Po dlouhodobém tlaku ze strany KGB odjela spolu s rodinou z Podněstří do České republiky. Spolupracuje s organizací Nesehnutí (Brno).

Olga Purakhina - psycholožka a ředitelka Informačního a právního centra Vialex (Rybnice). Dlouhodobě se angažuje v řadě sociálních a lidskoprávních iniciativ. Spolupracuje s misí OBSE v moldavském Kišiněvě na programech týkajících se rovnosti pohlaví a domácího násilí.

Výstava zůstane otevřená veřejnosti po celé září.

Vstup volný.

People in Need in cooperation with Kasárna Karlín invites you to the opening of the No Silence photo exhibition about the LGBT community in the conservative eastern part of the Moldavian region of Transnistria, where the subject of homosexuality is a taboo. A series of 17 photographs portrays people dealing with an internal struggle between their own nature and the expectations of the society, trying to find their place and identity in a world that is not yet ready to accept them.

At the opening, we will introduce the documentary movie First Republic. The film shows Transnistria through the stories of local residents, people from different social groups or activists, their view of the Crimea and the war in Ukraine. The First Republic is a story about politics, local propaganda, about "ordinary people" and their fate.

The debate will follow after the screening. You can meet:
Carolina Dutca - a photographer and author of the exhibition, a student at the Medical Faculty of the Transnistrian State University in Tiraspol and active volunteer of Club # 19 in Tiraspol, a local center of independent culture.

Alena Marchkova - former director of the Apriori Information and Legal Center in Tiraspol. Under her leadership, the center has become one of the most important legal counseling centers in the region. It helps to raise awareness oabout human rights and democracy. After a long-term pressure from the KGB, she and her family moved from Transnistria to the Czech Republic.

Olga Purakhina - psychologist and director of the Vialex Information and Legal Center (Rybnice). She has been involved in a number of social and human rights initiatives and collaborates with the OSCE Mission in Chisinau, Moldova, on programs related to gender equality and domestic violence.

The exhibition will remain open to the public throughout September.

Free entry to both the exhibition and the documentary screening with the debate.

Místo konání akce: Kasárna Karlín, Prvního pluku 2, Praha
Datum začátku akce: 12. Září 2017 19:00
Datum ukončení akce: 12. Září 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0908N 14.4441E

Případné změny si prověřte na webu akce No Silence a První republika: Vernisáž výstavy a promítání filmu

Jméno organizátora: Člověk v tísni
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce