Norma 2017

Akce Ostrava

Norma 2017
Divadlo, Festivaly
Web organizátora:
festivalnorma.cz
Další akce ve městě Ostrava

Norma 2017

Norma je festival autorského divadla a současného umění pořádaný v Ostravě. Festival pořádají ve spolupráci galerie PLATO Ostrava a pražské divadlo Studio Hrdinů.
Festival Norma se soustředí na autorské divadelní projekty vypovídající o trendech a tématech, které zaměstnávají evropské tvůrce napříč generacemi i divadelními žánry. Důležitým rozměrem festivalu je syntéza výtvarného umění a divadla v konkrétních divadelních inscenacích i v sekci performancí na pomezí divadla a výtvarného umění. Toto spojení je oboustranně přínosné: pro konceptuální umělce je překračování hranic výtvarného umění přirozené a divadlo pro ně bývá vzrušující výzvou, divadelníci se mohou inspirovat snahami o přesah i svobodomyslností a lehkostí, s nimiž umělci nad divadlem uvažují.

Třetí ročník festivalu Norma, letos zhuštěný do jednoho dne, se v rámci svého vymezení na současné mezinárodní autorské pohybové a činoherní divadlo s důrazem na syntézu s výtvarným uměním, dramaturgicky zaměřuje na přesahy k hudbě.
V prostorách Dolu Hlubina, kde se uskutečnil už první ročník festivalu, se diváci setkají s variacemi na klasickou hudbu, konkrétně na dílo Franze Schuberta, a to v představeních Síla zvyku (zde velmi volně) brněnského HaDivadla, Schubert Teatru Dramatycznyho z Walbrzychu, a multimediální performanci skladatelky Natálie Plevákové Erlkönig digital.

Úvodem letošního festivalu bude performance choreografa a tanečníka Jana Bárty Pitch. Bárta si klade otázky po možnostech vnímání, pozorování a soustředění. Hra Thomase Bernharda Síla zvyku spadá do okruhu jeho her, v nichž akcentuje téma umělecké tvorby, touhy po dokonalosti a nemožnosti jejího dosažení. V případě tohoto titulu cirkusový principál Caribaldi autoritativně ovládá svou zuboženou suitu k dokonalosti Schubertův kvintet Pstruh. Naše interpretace (režie Jan Horák a Michal Pěchouček) tato témata akcentuje, ale zároveň bernhardovský dramatický záměr postupně relativizuje a reinterpretuje. Performance Vladimíry Večeřové Vitální dialog, zkoumá, jak se může vyjádřit empatie, solidarita a přátelství skrze řeč těla, pomoci jeho znaků a beze slov. Výsledný tvar komponuje jako obraz, nebo spíše prostorovou sochu-instalaci s performancí. Festival Norma letos představí vítěznou performance České taneční platformy 2017, taneční sólo Terezy Hradilkové Švihla. Hradílková se zde extrémní fyzickou akcí konfrontuje s osobní potřebou dostat se blíž sám k sobě a ke své podstatě. Vrcholem dne pak bude hudební performance Schubert. Hravá pocta Schubertově hudební genialitě je romantickou kompozicí s dvanácti performery a strunným kvartetem. Performance zvítězila na prestižní přehlídce současného polského divadla Divine Comedy Festival v Krakově 2016. Program uzavře multimediální performance skladatelky Natálie Plevákové Erlkönig digital. Ta uzavře Schubertovskou linku jednodenního setkání divadla, výtvarného umění a hudby, na který by měla Norma, opět už jako dvoudenní dramaturgická koncepce navázat v dalším, již čtvrtém ročníku.

PROGRAM:
16.30 Jan Bárta – Pitch

17.15 HaDivadlo: Thomas Bernhard – Síla zvyku

19.15 Vladimíra Večeřová – Vitální dialog

20.00 Tereza Hradilková – Švihla

21.00 Teatr Dramatyczny ve Wałbrzychu: Schubert. Romantická kompozice pro dvanáct účinkujících a smyčcový kvartet

23.00 Natálie Pleváková – Erlkönig digital

celodenní permanentka 350,-/250,- v předprodeji
vstupenky na jednotlivá představení v prodeji na místě

Místo konání akce: Dul Hlubina, Vítkovická 1708, Ostrava
Vstupenky: https://goout.net/cs/listky/festival-norma-2017/lpmb/
Datum začátku akce: 3. Listopadu 2017 16:30
Datum ukončení akce: 4. Listopadu 2017 00:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.8226N 18.2783E

Případné změny si prověřte na webu akce Norma 2017

Jméno organizátora: NORMA
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
Country Fontána Ostrava 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
Country Fontána Ostrava 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
FESTIVAL SLUNOVRAT 2024
náměstí Osvoboditelů, Opava
Kamenité Čas Rock Fest 2024
Areál Kamenité, Vyšní Lhoty