Předpremiéra dokumentu Evropský architekt Bohuslav Fuchs

Akce Brno

Předpremiéra dokumentu Evropský architekt Bohuslav Fuchs
Divadlo, kino
Další akce ve městě Brno

Předpremiéra dokumentu Evropský architekt Bohuslav Fuchs

Vážené dámy, vážení pánové,

dovoluji si Vás pozvat předpremiéru filmového dokumentu Evropský architekt Bohuslav Fuchs, která se uskuteční k příležitosti 45. let od úmrtí Bohuslava Fuchse v pondělí 18. září 2017 v 18:00 v Galerii Architektury Brno (Starobrněnská 341/18, 602 00 Brno). Symbolicky se tak vracíme na místo, kde proběhla v roce 2015 výstava k výročí narození Bohuslava Fuchse. Dokument představí vznik zcela unikátní tradice brněnského funkcionalismu na osudech jejího předního představitele, mezi jehož nejznámější brněnské stavby patří Zemanova kavárna či hotel Avion. Film představuje výběr devíti významných staveb rozličných typologii od Bohuslava Fuchse pohledem současných českých architektů, mezi něž patří Eva Jiřičná, Viktor Rudiš, Petr Pelčák, Antonín Novák, Jan Sapák, Ivan Wahla, Karel Doležel, Ludvík Grym a Marek Štěpán.

Po skončení projekce bude následovat debata s tvůrci.

Samotná televizní premiéra dokumentu se uskuteční ve středu 20. září ve 20:20 ČT art.

Brno bylo ve dvacátých letech minulého století bohatým evropským městem a návrhy Bohuslava Fuchse tvoří špičku evropské avantgardní architektury. Roku 1929 mu také vychází první monografie ve švýcarské Basileji, vzápětí vystavuje své návrhy ve Stockholmu, Vídni a Berlíně. O tři roky později byl architekt Fuchs zastoupen na slavné výstavě newyorského Muzea moderního umění The International Style, která uvedla funkcionalismus na americkou scénu. Jeho stavby jsou vzápětí zařazeny do učebnice typologie absolventa Bauhausu E. N. Bauentwurfslehre, která se užívala po celá desetiletí na celém světě. Bohuslav Fuchs se za svůj život stal čestným předsedou světových architektonických obce, jako jsou Royal Institute of British Architects a Congrès International d'Architecture Moderne.

Pavilon města Brna, Masarykův studentský domov, budova hlavní pošty či Moravské banky v Brně, ale také mnohé Fuchsovy stavby v dalších městech stojí na pomyslném vrcholu evropské avantgardní architektury. "Chceme diváka seznámit s mimořádným významem českého architektonického modernismu, který se stal součástí evropského a světového kulturního dědictví," říká režisér Pavel Jirásek. Netají se snahou dostat Bohuslava Fuchse zpět do centra pozornosti a připomenout jeho obrovský význam. Vždyť už za Fuchsova života do Brna přijížděli a stále přijíždí architekti i studenti oboru z celého světa, aby zhlédli jeho stavby, které nás dodnes vzrušují svou moderností. Svými pracemi Fuchs oslnil takové osobnosti světové architektury, jako byli Adolf Loos, Walter Gropius, Le Corbusier či Arne Jacobsen.

Filmový dokument režiséra Pavla Jiráska - Evropský architekt Bohuslav Fuchs vznikl ve spolupráci s Galerii Architektury Brno, kde vznikla stejnojmenná výstava, kde je momentálně na evropském turné společně s filmovým dokumentem po Českých centrech v Polsku a Německu.


Bližší informace o filmovém dokumentu
http://www.csfd.cz/film/53638-evropsky-architekt-bohuslav-fuchs/prehled/
http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/novinky-ze-studia/323163-ceska-televize-toci-dokument-o-architektu-bohuslavu-fuchsovi/
http://www.ceskatelevize.cz:8080/porady/1097206490-udalosti-v-kulture/215411000121110/

Místo konání akce: Galerie Architektury Brno, Starobrněnská 18, Brno
Datum začátku akce: 18. Září 2017 18:00
Datum ukončení akce: 18. Září 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.1926N 16.6066E

Případné změny si prověřte na webu akce Předpremiéra dokumentu Evropský architekt Bohuslav Fuchs

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Všelibice
Kulturní dům Všelibice, Všelibice
Dívčí válka | Světlá pod Ještědem
Kampelička, Rozstání 1, Světlá pod Ještědem, 46343, Světlá pod Ještědem
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
Dívčí válka | Modřišice
Kulturní dům Podháj, Modřišice