Putování za tajemným zlínským hradem

Akce Zlín

Putování za tajemným zlínským hradem
Sportovní akce
Další akce ve městě Zlín

Putování za tajemným zlínským hradem

Třetí ročník akce „Putování za tajemným zlínským hradem“ si klade za cíl informovat obyvatele Zlína (od rodin s dětmi až po seniory) o zapomenutém zlínském hradu, který byl postaven ve 13. století na kopci Hradisko, asi kilometr jižně od centra Zlína. O tom, že existoval zlínský hrad, vědí jen milovníci historie, což je velká škoda. Právě touto akcí chceme ukázat cestu k zapomenutému místu. Že se nejedná jen o pověst, přinesl svědectví archeologický výzkum, při kterém byly roku 1940 na Hradisku odkryty pozůstatky opevněného objektu, který je patrný na místě ještě dnes. V lidovém vyprávění zachyceném ve Starozlínských pověstech Karla Pekárka se o zlínském hradě traduje, že šlo o mohutnou třípatrovou stavbu se dvěma válcovými věžemi. Zdi byly prý silné na dva sáhy a dovnitř se vcházelo přes padací most střežený děly. A dokonce odtud měla vést podzemní chodba až do 3 hodiny vzdáleného Provodova. Hradu i městu pod ním podle legend vládl tajemný rytíř Miloš.
Takové po mnoho pokolení tradované představy jsou sice přehnané, ale mají určitý reálný základ. Průzkumy provedené na Hradisku v letech 1938 a 1940 sice vyvrátily představu o rozsáhlém kamenném sídle, ale prokázal, že na tomto místě někdy od druhé poloviny 13. století stával opevněný objekt – hrad nebo tvrz, který sloužil ještě na přelomu 15. a 16. století.
Putování za tajemným zlínským hradem se koná 28. dubna a začne ve 12 hodin v parku Komenského, ve kterém všichni účastníci obdrží mapy a po vyznačené trase se vydají na kopec Hradisko, kde stával v minulosti zlínský hrad. Nově vyznačená trasa díky Klubu českých turistů vede lesním terénem až na Hradisko a pohodovým tempem trvá necelou hodinu. Akce bude takovým happeningem a oslavou historie zlínského hradu. Na místě byla v roce 2016 slavnostně odhalena informační cedule, která zde zůstane natrvalo. Akce bude zpestřena výklady o historii zlínského hradu, vystoupením šermířských skupin a občerstvením se středověkou tématikou. Akce je podpořena Statutárním městem Zlín a je součástí projektu „Živý Zlín“.

Místo konání akce: Park Komenského, Tř. Tomáše Bati 204, 760 01 Zlín, Czech Republic, Zlín
Datum začátku akce: 28. Dubna 2018 12:00
Datum ukončení akce: 28. Dubna 2018 17:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.2331N 17.6918E

Případné změny si prověřte na webu akce Putování za tajemným zlínským hradem

Jméno organizátora: Inspirace Zlín z.s.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce