QT3: Křest alba čtvrt-tónové hudby

Akce Praha

QT3: Křest alba čtvrt-tónové hudby
Koncerty
Web organizátora:
www.neiro.org
Další akce ve městě Praha

QT3: Křest alba čtvrt-tónové hudby

Rádi bychom Vás pozvali na křest alba Quarter to Three, které vydáváme na labelu Polí5. V klubu Punctum Krásova živě zahrají Annabelle Plum (hlas), Žaneta Vítová (akordeon), Marek Kimei Matvija (flétna shakuhachi) a Stanislav Abrahám (živá-elektronika).

Album Quarter to Three přináší svěží uchopení Hábova čtvrtónového odkazu. Zkušeného newyorského improvizátora a pianistu Steva Cohna, zde doplňuje mladá dvojice českých hudebníků Annabelle Plum (experimentální hlas) a Marek Kimei Matvija (shakuhachi). Společně tvoří výjimečnou a vtipnou, byť velmi náročnou, hudbu.

Vedle Cohnovi šibalsky přetékavé hudební invence zní hlas Annabelle Plum, v kterém se snoubí temné polohy připomínající Diamandu Galás, a smysl pro humor a pitoresknost hlasového výrazu Fatimy Mirandy. Klasicky a jazzově školená zpěvačka se svého debutového alba zhostila skutečně nevídaně. Se stejnou svobodou jakou známe od jazzových instrumentalistů si Plum pohrává s možnostmi svého hlasu a vytváří z nich jedinečný, osobitý hudební výraz.
Annabelle Plum absolovovala na prestižní londýnské Central Saint Martins a vedla kurz hlasové tvorby na pražské DAMU. Je členkou úspěšného českého ansámblu pro site-specific hudbu Topos Kolektiv.

Podobně jako lidský hlas i unikátní japonská flétna shakuhachi [šakuhači], kterou vládne Marek Kimei Matvija, je schopna mikrotónových postupů. Citlivost k jemným zhoupnutím tónu i proměnám barvy zvuku - někdy pozvolným, často dramatickým - si Matvija přináší z japonské tradiční hudby. Fragmentární rytmika doplněná klouzavým šustotem flétny šakuhači hudbě dodává až scénické napětí. Marek Kimei Matvija je jediným českým mistrem tohoto náročného japonského nástroje.

Česká část tria, která se živě zúčastní křtu, si na tuto akci přizvala své přátele Žanetu Vítovou (akordeon) a Stanislava Abraháma (živá elektronika).

Budeme rádi, když dorazíte.

Místo konání akce: Punctum Krasova, Krásova 27, Praha
Datum začátku akce: 16. Února 2018 19:00
Datum ukončení akce: 16. Února 2018 21:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.0838N 14.4467E

Případné změny si prověřte na webu akce QT3: Křest alba čtvrt-tónové hudby

Jméno organizátora: NEIRO Association for Expanding Arts
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce