RAJBAS – 20. ROČNÍK FESTIVALU FILMŮ 2018

Akce Blansko

RAJBAS – 20. ROČNÍK FESTIVALU FILMŮ 2018
Festivaly, Kino
Další akce ve městě Blansko

RAJBAS – 20. ROČNÍK FESTIVALU FILMŮ

Akce je místem setkání lidí stejných zájmů. Opravdově zkušených, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor nebo sjíždí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů, odhalují taje neznámého podzemí… Stejně však i těch, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se jen pobavit, hledat inspiraci nebo jen chvíli snít.

pátek 23. 11. 2018

Kino Blansko, Hybešova 6
Výstava fotografií Věry Hasové: POSTŘEHY Z KONTINENTŮ

16:00 h OKEM DOBRODRUHA, projekce snímků soutěže neprofesionálního filmu, komentáře a hodnocení poroty zkušených profesionálů Mirka Náplavy a Petra Horkého s udělením ceny SRDCAŘI.CZ.

20:00 h PETR HORKÝ: PÓL CHLADU
Zmrzle veselé vyprávění známého filmového režiséra a polárníka „Vzít stan a sáňky a jít tábořit na Sibiř, na nejchladnější obydlené místo světa, nám přišlo jako skvělý nápad. Proč se i v -50˚C ukládat ke spánku do stanu? Jak jsme se dostali do poroty soutěže Miss Pólu chladu? Co si myslí šamani o cestování a jak vypadají místní sobí dostihy?“

Dělnický dům, Hybešova 1

Výstavy fotografií Radky a Janka Konvičkových: SEVERSKÁ SVATEBNÍ CESTA a Oldy Štose: CHAMJÉ KHOLA
17:00-24:00 – otevřena festivalová Růžová Černohorská pivnice a bufet – skvělé pivo a prostor pro volnou zábavu (kytary vítány).

Sál S2, scéna „KOTLÍK“

18:00 MEGBOLONDUL – zahájení 12. ročníku tradiční šifrovačky

21:00 VÝPRAVY ZA POLÁRNÍ KRUH
Poslední evropská divočina se nachází na severu Skandinávie. Zážitky jsou silné ať ji navštívíte v zimě nebo v létě. Podělí se o ně výletníci Tomáš a Jan Odehnal (NP Abisko) a polárník Olda Šperka (NP Sarek).

sobota 24. 11. 2018

Staré Blansko
09:00 h GRENA BĚH
20. ročník běhu do vrchu se zátěží soudku limonády.
Prezence závodu u dílny Kola Novák v 8:15 h.

Dělnický dům, Hybešova 1
Sál S2, scéna „KOTLÍK“
Scénu „Kotlík“ uvádí Michal Peky Pekárek.

13:00 h JUMP! režie Allen Hil, John Catto, USA 2001, 50 min.
Kultovní dokument o přeskocích na pískovcové věže. Přijde se na projekci podívat vždy nepřehlédnutelný aktér toho filmu Petr Prachtel? Každopádně se s tímto stále aktivním, dnes osmdesátiletým, horolezcem na letošním Rajbasu osobně potkáte.

14:00 h ALEŠ PEKÁREK: VÁŠEŇ JMÉNEM SPELEOLOGIE
Tma, zima, voda, bláto. Nespočet hodin dřiny každý víkend. To vše s vidinou nových objevů. Připomeneme si zážitky z objevných prací na Býčí skále a prvoprůstupu do Rudického propadání.

15:00 h VILDA DVOŘÁK: ZA KRAJANY RUMUNSKÉHO I SRBSKÉHO BANÁTU
V romantickém kraji nad břehy nejbizarnější částí dolního toku Dunaje žijí Češi už skoro 200 let. Jejich předci sem tehdá utekli před chudobou a robotou. Ocitneme se o padesát možná i sto let zpátky a v kulisách stále malebných vesniček uvidíme i marný boj s postupující civilizací drtící tento kraj.

16:00 h SAŠA RYVOLOVÁ, VAŠEK LOMIČ: TROCHU JINÁ AFRIKA
Dobrodružství v zemi, kterou Winston Churchill nazval "Perlou Afriky". Kempovali jsme na březích jezer, kde se ozýval řev hrochů, pozorovali úžasný ptačí ráj a potkávali množství zvířat. Navštívili jsme šimpanzí tlupu i horské gorily. Na závěr však přišly nejdramatičtější a nečekané okamžiky, kdy šlo opravdu do tuhého...

18:00 h DAVID KUNEŠ: OD DESÍTKY K DESETIDENNÍMU BĚHU
Jak se učím vandrovat běháním a na co jsem si při tom přišel.

Sál 1, Velká scéna "Kotel"

Programem na velkém sále scény „Kotel“ provádí FAUST & ČIKO

13:15 h OLDA ŠTOS: CHAMJÉ KHOLA
Kaňon s nejvyšším stupněm obtížnosti připomíná peklo. V únoru 2018 zde v Nepálu mezi himálajskými štíty Annapurna a Manaslu prožila velké dobrodružství mezinárodní canyoningová expedice.

14:15 h RADKA A JANEK KONVIČKOVI: SEVERSKÁ SVATEBNÍ CESTA
Žili spolu 180 dnů v autě, najeli 25 000 km, projeli 14 zemí, měli jednu nehodu, Vánoce prožili v lese, silvestra v nemocnici a domů se vrátili ve třech.

15:15 h MATĚJ PTASZEK: HUDEBNÍK, SPISOVATEL A FOTOGRAF
Připravte se na vzrušující setkání s dobrodruhem, který prožil víc než dvacet měsíců v divokém kolumbijském zapadákově. Hrál blues a psal knihy. Zahraje na foukačku a podělí se o zážitky jako vystřižené z divokého západu. Třeba o tom, jak těžké je být akceptován drsnými horskými kovboji, kteří mezi sebe jen tak někoho nepřijmou nebo, když jste obklíčeni vojáky po útoku povstalců uprostřed partyzánské oblasti.

16:45 h – přestávka

17:15 h TADEÁŠ ŠÍMA: NA KOLE PŘES AFRIKU
Šestadvacetiletý mladík z Prachatic se vydal na sólovou expedici přes Afriku a přejel celý kontinent od severu až na jih. Neodradil ho první neúspěch, kdy mu hned na začátku cesty ukradli kolo. Napodruhé vyrazil z marockého města Tangier a do Kapského Města dorazil. Během sedmi měsíců ujel téměř 13 000 kilometrů a navštívil 15 států kontinentu.

18:15 h JAHU ŘEZNÍČKOVÁ: VÝZVY JEDNÝ ZRZKY
Stopovala letadla, vlaky, koňské povozy, policajty. Projela bez peněz Evropu, dojila ovce v Řecku, vyhrála LowCost Race, švýcarské i české mistrovství v autostopu. Podělí se o své zážitky z cest napříč kontinenty a ukáže nám jak si plnit i ty nejšílenější výzvy.

19:15 h CENA RAJBASU
Letos poprvé oceníme osobnosti, které se mimořádnými výkony a jejich originální prezentací zapsali do dvacetileté historie naší akce a významně zasadili o šíření dobrého jména festivalu. Cenu Rajbasu převezmou: JAN VLASÁK, cyklotremp, PETR PRACHTEL, sólolezec a skokan, TOMÁŠ RUSEK, ultramaratonec a světoběžec.

19:30 h – Předaní cen a projekce vítězného filmu soutěže OKEM DOBRODRUHA

20:00 hRICHARD KONKOLSKI: VZPOMÍNKY OSAMĚLÉHO MOŘEPLAVCE
První plavidlo postavil v jedenácti letech podle návodu v časopise. Když v roce 1971 dokončil a spustil na vodu svou loď Nike, nevěděl, že bude prvním Čechoslovákem, který sólo obepluje svět a že to pak ještě dvakrát zopakuje. Příběh člověka s dramatickým životním osudem, který musel nuceně opustit svou vlast, aby se do ní po letech vrátil jako vážená osobnost a legenda českého mořeplavectví.

21:00 h NaFEST!!!
Prezentace dnes již kultovní soutěže netradičních cest na festival.

Neděle 25. 11. 2018

Kino Blansko
Filmové projekce, besedy a premiéry uvádí JIRKA DRAŽIL.

Filmy (10:00–12:00 h):
KRKONOŠE
Místo, které každý zná a málokdo o něm opravdu něco ví. Viktor Kuna a Martin Král se to rozhodli změnit. Svoje „Krkonoše“ tvořili více než tři roky a vznikl unikátní dokumentární film.

BABETTA BOYS – SLOW AND FURIOUS 210
Svaz Naivního Trampingu odhalí, co se stalo na jejich turbulentní expedici do rumunského Banátu. Objasní i stěžejní záhadu, proč kluci odjeli z Prahy na 4 babettách a vrátili se na voru z PET láhví?

Příběhy (12:30–15:30 h):
MARTIN ŠÍL: NEJVYŠŠÍ VODOPÁD SVĚTA?
Titulem nejvyšší vodopád světa se dlouhou dobu honosí Salto Ángel v Jižní Americe. Na paty mu však šlapou jihoafrické Tugela Falls. „Rozhodli jsme se, že tento odvěký spor o prvenství musíme jednou provždy rozsoudit...“

KATEŘINA KAŠPAROVÁ: KDYŽ SE SEN STANE SKUTEČNOSTÍ
Letos se poprvé postavila na start 246 kilometrů dlouhého závodu mezi Athénami a Spartou a doběhla senzačně druhá z žen v čase 27:46:27. „Spartathlon nemohu oddělit od běžného života, protože z něj čerpám zkušenosti a sílu. Nemusíme každý běžet Spartathlon, stačí, když si budeme plnit svoje sny.“

15:30 přestávka

Premiéry (16:00–18:00 h):
KOSTARIKA: PURA VIDA, režie, kamera: Matěj a Zuzana Dolinayovi, Living Zoology film 2018, 47 minut
Ve střední Americe se nachází země, která dovedla ochranu přírody téměř k dokonalosti. Národní heslo obyvatel malé země ležící mezi dvěma oceány zní Pura Vida, což znamená čistý život. Dokument se, vedle ikonických tropických zvířat, zaměřuje také na život méně známých skrytě žijících tvorů. Jak vypadá mločík a čím se pyšní samci kvesalů? A jaký vztah mají ke zvířatům místní indiáni?

MATSÉS, režie, kamera Miroslav Haluza, Haluzapictures 2018, 45 minut
Dobrodružná cesta na peruánsko-brazilskou hranici do nitra Amazonie ke kmeni Matsés čelícímu tlaku dnešní civilizace a těžařských společností. Jediným pomocníkem trojice cestovatelů je malá papírová mapka. Z expedice si odnesli mnohem víc, než pouhé zážitky.

Vstupné:

pátek: 120 Kč
sobota: 250 Kč (celý den), 100 Kč (od 19:00 h)
neděle: 150 Kč (celý den), 100 Kč (od 13:30 h)

Permanentka na 3 dny:
350 Kč/dospělí
250 Kč/důchodci a mládež do 18 let

Zdarma mají vstup děti do 15 let a u příležitosti 20. ročníku festivalu také dívky „dvacítky“ po předložení průkazu totožnosti.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce