Ripple Effect

Akce Praha

Ripple Effect
Výstavy
Další akce ve městě Praha

Ripple Effect

Ripple Effect
27. 9. – 26. 11. 2017
vernisáž/ opening 26. 9. 18:00

Centrum pro současné umění FUTURA / Center for Contemporary Art FUTURA, Holečkova 49, Praha 5

V rámci programu Společnosti Jindřicha Chalupeckého / Programmed by the Jindřich Chalupecký Society

Umělci / Artists: Alžběta Bačíková & Martina Smutná, Darren Bader, Filip Dvořák, Barbora Fastrová & Johana Pošová, Anežka Hošková, Antonín Jirát, Tomáš Kajánek, Václav Kopecký, Břetislav Malý, Anna Ročňová, Tomáš Roubal, Egill Sæbjörnsson, Carey Young, Jakub Tajovský, Aleš Zapletal, Monika Žáková

Kurátorky / Curators: Karina Kottová and Fatoş Üstek

CZ/
Výstava Ripple Effect je dočasnou konstelací rozptylující charakteristiky lokální umělecké scény v rámci širšího pole mezinárodního diskurzu. Proměňuje univerzální pátrání v diegetický proces dívání se skrze a zevnitř, pokoušejíc se načrtnout dialogickou a korelativní studii o současné umělecké produkci. Výzkumným polem jsou přitom práce mladých českých umělkyň a umělců, kteří přihlásili svá portfolia do letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Projekt je strukturován okolo třech sémantických bodů, které zesilují význam pojmů jako je potěšení, spekulace a temperament. Umělecká díla jsou postavena do těsné blízkosti, aby zažehla konverzaci mezi sebou navzájem, i nad rámec této situace. Tři díla trojice mezinárodně etablovaných umělců Darrena Badera, Egilla Sæbjörnssona a Carey Young jsou zde předzvěstí niterného tázání, které otevírá prostor pro prezentaci prací umělců aktivních na české scéně. Název výstavy naznačuje systém vztahů, kdy jediná kapka způsobí mnohem větší efekt, než jakého mohl dosáhnout prvotní tah. Díla zahraničních umělců zde fungují jako tematické kapky, které iniciují dialogy o symbolické hodnotě umění, mechanismech jeho posuzování a kategorizace, politice uměleckého provozu, ale také sebeuvědomění a sebereflexe umělců a jejich děl zasazených do těchto struktur.

EN/
The exhibition Ripple Effect is a temporary constellation that disseminates the currencies of the local art scene, with a wider spectrum of the international discourse. It puts forward a universal quest into a diegetic process of looking through and from within, drawing in a dialogic and correlative study of artistic production today, resourcing its domain from young Czech artists who have submitted proposals for this year’s Jindřich Chalupecký Award.

The project is structured around three semantic points, where the notion of gratification, speculation and temperament are heightened by the artworks that are placed in close vicinity to ignite a conversation amongst and beyond. Three works by three internationally recognized artists Darren Bader, Egill Sæbjörnsson, and Carey Young are positioned as the precursors of the intrinsic inquiries of the exhibition that open up and expand to include works by artists active on the Czech art scene. The exhibition title suggests a system of relationships, where a single drop may cause effects much larger than the original move. Works by the international artists serve as such thematic drops, initiating dialogues related to the symbolic value of art, its judgment and categorization, the politics of the art world establishment, as well as self-awareness and self-reflection of the artists and their works placed within such structures.

www.futuraproject.cz
www.cjch.cz
st-ne 11-18
we-su 11AM-6PM
vstup volný - free entry

Místo konání akce: FUTURA, Holečkova 49, Praha
Datum začátku akce: 26. Září 2017 18:00
Datum ukončení akce: 26. Září 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0738N 14.3943E

Případné změny si prověřte na webu akce Ripple Effect

Jméno organizátora: FUTURA
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce