Sierra Hull

Akce Jablonec nad Nisou

Sierra Hull @Eurocentrum Jablonec n/N

Sierra Hull, jedna z nejvýraznějších současných osobností americké bluegrassové scény, se letos v květnu vydává na krátké evropské turné. V České republice se zastaví v rámci jediného koncertu, kde vystoupí v Eurocentru v Jablonci nad Nisou. Na turné ji doprovodí kontrabasista Ethan Jodziewicz, který se objevuje na všech skladbách jejího posledního alba.

PARTNEŘI KONCERTU:
European Bluegrass Music Association (EBMA), Bluegrassová asociace ČR z.s. / Bluegrass Association of the Czech Republic, Bluegrass CZ - bgcz.net, Dakacom, Svět kultury a zábavy, Kulturní magazín UNI, COUNTRY RADIO, Radio Proglas, Rádio Samson, Radio Dixie, Full Moon Magazine, Velvet Music Agency, Janicek PICKS - příběh trsátka

VSTUPENKY
Již jsou k dispozici v pokladně Eurocentra a on-line zde: http://jablonec.colosseum.eu/incoming.aspx?mrsid=1&eventid=3446

O SIEŘE HULL
Americká hudebnice, zpěvačka, mandolinistka, kytaristka a skladatelka, se uvedla na blugrassové scéně jako zázračné dítě: Narodila se před 26 lety v Tenneessee, ve městě Byrdstown, v apalačském podhůří, tedy v samotné kolébce i výhni bluegrassu. Ve svých osmi letech začala hrát na mandolínu. Již o dva roky později vydala své první sólové album. Jako jedenáctiletou ji ke spoluúčinkování na pódiu slavného nashvillského Grand Ole Opry zve ikona country a bluegrassu Alisson Kraus, která se v následujících letech stává její profesionální rádkyní a oporou. O dva roky později pak Sierra Hull podepisuje smlouvu s vydavatelstvím Rounder Records a brzy poté se stává uznávanou mandolinistkou a zpěvačkou. Stačila si už zahrát v Carnegie Hall, v Kennedy Center i v Bílém domě. Stala se prvním bluegrassovým hudebníkem, který získal Prezidentské stipendium v Berklee College of Music. Mezinárodní bluegrassová asociace (IMBA) vyhlásila Sierru Hull mandolinistkou roku 2016 a 2017.

O NOVÉM ALBU WEIGHTED MIND
Obrovským překvapením se stalo vydání jejího posledního alba Weighted Mind, které jí produkoval nadžánrový bendžista Béla Fleck. Místo tradiční velké kapely Sierru doprovází jen kontrabas Ethana Jodziewicze a občas přispívá trio vokalistek: hvězdná sestava tvořená Alison Krauss, Abigail Washburn a Rhiannon Giddens. Album stojí na kořenech bluegrassu, ale nevymezuje se jím. Můžeme zde zaslechnout kromě jiného i prvky komorní hudby na straně jedné, či popu na straně druhé. Uchopila bezpočet nejrůznějších vlivů a směrů a projevila se ve své upřímnosti, křehkosti i váženosti.

CO O SIEŘE ŘÍKAJÍ ALISSON KRAUSS A BÉLA FLECK
"Jistým způsobem jsem potřebovala utéct od toho, jakou si všichni mysleli, že jsem,” sdělila Sierra při nahrávání alba. Poradila se tehdy s Alisson Krauss, která situaci komentuje takto: “Sierra začala pracovat s hudbou velice dobře a jako velice mladá. Někdy, když se tak stane, lidé nechtějí, abyste se změnili. Znají vás takto a teď je vyděsíte. Ale zde nestála otázka v tom, co chtěla. Sierra jen potřebovala, aby jí někdo řekl, že to co potřebuje sdělit, má svou cenu. A že pokud toto cítí a chce to říci, bude čekat, dokud se tak nestane.” Alisson Krauss jí také doporučila, ať si promluví s Bélou Fleckem, který má s úspěšným překračováním žánrů letité zkušenosti. “Sierra hraje na mandolínu s mírou vybroušené elegance a svobody, jaké dosáhne málokdo. Žije v hraniční zóně, kde se nové myšlenky vytváří smíšené celky a někdy také úplně nové směry,“ říká Fleck. “Její vnitřní hlas jí sděloval něco, co bylo jen stěží slyšet přes všechny rady, které dostávala.“ Požádal, ať mu zahraje několik jejích nových písní bez doprovodu, jen ona a mandolína, a koncept byl na světě. Album vydali 29. ledna 2016 a v prosinci téhož roku získalo nominaci na cenu Grammy v kategorii Nejlepší folkové album roku.

DALŠÍ INFORMACE
na http://www.ejbc.cz/akce-koncerty-besedy/

Místo konání akce: Eurocentrum Jablonec n.N., Jiráskova 9, Jablonec nad Nisou
Datum začátku akce: 18. Května 2018 20:00
Datum ukončení akce: 18. Května 2018 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.7232N 15.1724E

Případné změny si prověřte na webu akce Sierra Hull @Eurocentrum Jablonec n/N

Jméno organizátora: Eurocentrum Jablonec n.N.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Volupsije: 55 let
Eurocentrum, Jablonec nad Nisou
Koncert filmové hudby
Eurocentrum, Jablonec nad Nisou
Volupsije: 55 let
Eurocentrum, Jablonec nad Nisou