Spalovač mrtvol (Divadlo Petra Bezruče Ostrava / CZ)

Akce Hradec Králové

Spalovač mrtvol (Divadlo Petra Bezruče Ostrava / CZ)
Divadlo, kino
Další akce ve městě Hradec Králové

Spalovač mrtvol (Divadlo Petra Bezruče Ostrava / CZ)

dobrá rasa, špatná rasa a přátelé žehu / žije se nám tak blaze / co kdybych tě oběsil, nebeská? / tak pravil kopfrkingl / husí kůže v žáru kremačních pecí / je libo rakvičku, nebo věneček?

Není zapálenějšího zaměstnance krematoria, než je pan Kopfrkingl. Není příkladnějšího otce a manžela, než je pan Kopfrkingl. Je to abstinent a nekuřák, zkrátka slušný občan. Tak si snad zaslouží špetku toho uznání, ne? Fuksův temně groteskní příběh z doby nastupujícího nacismu sleduje zhoubnou proměnu malého člověka, kterého konečně začal někdo brát vážně. Proslavil jej skvělý film Juraje Herze s geniálním Rudolfem Hrušínským, ovšem varovně vyznívá i padesát let poté. Protože stále platí, že velikášství může snadno zlomit vaz, není-li páteř dost pevná.

„Norbert Lichý, specialista na tichou hrůzu, pokračuje ve své studii zneuznaných jedinců v duchu předchozího filmového opusu Normal, kde minuciózně ztvárnil postavu rasa, duchovního vůdce sériového vraha. Úředníka krematoria hraje stylem přívětivého usměvavého manžela, o jehož podivínství svědčí jen nepatrná zajíkání se. Takové velké dítě nadšené sbírkou brouků, které si neuvědomuje své počínání a je ke své nelibosti přistiženo matkou s mrtvolkou v ruce. Na druhou stranu se jeví příliš horlivým čtenářem anekdot z novin, tedy černé kroniky. Z toho, jak pečlivě směřuje svou rodinu k neodvratnému zajištění, může i na divadle běhat mráz po zádech.“ (Martin Jiroušek, Ostravan.cz)

Délka představení 155 minut s přestávkou.

Režie / Directed by: Jakub Nvota. Dramaturgie a dramatizace / Literary adviser and adapted by: Kateřina Menclerová. Scéna / Stage designer: Tom Ciller. Kostýmy / Costume designer: Markéta Sládečková. Hudba / Music by: Mario Buzzi.

Hrají / Cast: Norbert Lichý, Marcela Čapková, Sarah Haváčová, Vojtěch Říha, Dušan Urban, Jakub Burýšek, Markéta Haroková, Pavla Gajdošíková.

Místo konání akce: KLICPEROVO DIVADLO Hradec Králové, Dlouhá 99/9, Hradec Králové
Vstupenky: http://hkpoint.colosseum.eu/incoming.aspx?eventid=14232
Datum začátku akce: 29. Června 2017 19:00
Datum ukončení akce: 29. Června 2017 22:35
Pravděpodobné souřadnice: 50.2109N 15.8342E

Případné změny si prověřte na webu akce Spalovač mrtvol (Divadlo Petra Bezruče Ostrava / CZ)

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Světlá pod Ještědem
Kampelička, Rozstání 1, Světlá pod Ještědem, 46343, Světlá pod Ještědem
Dívčí válka | Všelibice
Kulturní dům Všelibice, Všelibice
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
Dívčí válka | Modřišice
Kulturní dům Podháj, Modřišice