Tsunami blues (English subtitles)

Akce Praha

Tsunami blues (English subtitles)
Divadlo, kino
MeetFactory, Praha
Další akce ve městě Praha

Tsunami blues (English subtitles)

--- for english scroll down ---

Na motivy románu Markéty Pilátové

Hrají: Tereza Dočkalová, Eva Salzmannová, Tomáš Dianiška, Richard Němec a Lenka Zahradnická.
Na trubku hraje: Štěpánka Balcarová

Scénář: Jana Pithartová
Režie: Ewa Zembok
Scéna a kostýmy: Jana Hauskrechtová
Hudba: Štěpánka Balcarová
Dramaturgie: Matěj Samec
Produkce: Dominika Andrašková

Karla po katastrofě způsobené vlnou tsunami v Thajsku v roce 2004 ztratila oba rodiče. A s nimi také svou schopnost skládat hudbu a hrát na trubku.
Poté, co začne studovat hispanistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci a seznámí se profesorkou Jenůfou Topinkovou, rozhodnou se podniknout společnou cestu na Kubu.
Vezou léky a finanční pomoc několika disidentům, kteří upadli v nemilost kubánského komunistického režimu. Do hry připlete kubánská tajná služba a dobrodružná cesta se promění v nemilosrdnou hru o život.

Strhující, až thrillerový příběh o několika cestách napříč světem a především cesty z pocitů prázdnoty a beznaděje. O české stopě vedoucí na Kubu i o tom, co to znamená vina a co je potřeba udělat pro to, aby bylo možné ji unést.

Tsunami blues vyšel v roce 2014 a je třetím a zatím posledním románem české autorky, novinářky a hispanistky Markéty Pilátové (1973). Autorka v minulosti působila v týdeníku Respekt, do kterého dosud přispívá. Pobývá často v Latinské Americe, kde se věnuje výuce češtiny a kam je většinou zasazen děj jejích románů. Její předchozí díla Žluté oči vedou domů a Má nejmilejší kniha byly ona nominovány na Cenu Magnesia Litera i Cenu Josefa Škvoreckého. Věnuje se také překladům ze španělštiny a tvorbě pro děti.

"Představy o tom, že Kuba je jeden velký Buena Vista Social Club s uhrančivými stařičkými jazzmany a veselou, roztančenou bídou, jsou hodně pomýlené. Cítila jsem spíš jakousi stále přítomnou temnotu, smutek, který čišel z oprýskaných domů a fasád prolezlých plísní, z podvyživených lidí, z mladičkých prostitutek, je to vlastně blues, a ne salsa, s čím mám od té doby Kubu spojenou." (Markéta Pilátová v rozhovoru pro Salon Právo)

//

Based on the novel by Markéta Pilátová

Karla lost both her parents in the Tsunami wave that hit the coast of Thailand in 2004 and, together with her parents, she lost her ability to compose music and play the trumpet. A year later, together with her Spanish teacher Jenůfa Topinková from University of Palacký in Olomouc, she travels to Cuba with the goal to deliver medicine and financial help to Cuban dissidents. But after the Cuban secret service becomes interested in the journey, their exotic vacation turns into a fight for survival.

The thrilling story follows Karla and her teacher on their trip across half of the world, and especially Karla´s journey from her world full of emptiness and despair back to life. While following the tracks of Czech dissidents from Cuba to the Czech Republic and back, we discover the burden of guilt and strength necessary to accept it.

Tsunami Blues was published in 2014, it is the third novel of Czech author and journalist Markéta Pilátová (1973). The author contributes to the weekly magazine Respekt, she lives partly in Brazil and Argentina, where she teaches Czech and where most of her novels take place. Her previous works Zlaté oči vedou domů and Má nejmilejší kniha were nominated for the Magnesia Litera prize, as well as the prize of Josef Škvorecký. She also works as a translator and writes books for children.

“The notion that Cuba is one big Buena Vista Social Club with mesmerizing old jazz musicians and poor but joyful people is completely inaccurate. For me, the feeling was more of an ever present darkness, grief, emanating from the moldy, dilapidated houses, malnourished people, and young prostitutes. For me, it´s blues rather than salsa that characterizes Cuba for me.” (Markéta Pilátová, Salon Právo)

Starring: Tereza Dočkalová, Eva Salzmannová, Tomáš Dianiška, Richard Němec, Lenka Zahradnická

Screenplay: Jana Pithartová
Directed by: Ewa Zembok
Set design and costumes: Jana Hauskrechtová
Dramaturgy: Matěj Samec

Místo konání akce: MeetFactory, Ke Sklárně 15, Praha
Vstupenky: http://www.meetfactory.cz/cs/objednavka-listku/1170
Datum začátku akce: 24. Ledna 2017 20:00
Datum ukončení akce: 24. Ledna 2017 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0533N 14.4082E

Případné změny si prověřte na webu akce Tsunami blues (English subtitles)

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Všelibice
Kulturní dům Všelibice, Všelibice
Dívčí válka | Modřišice
Kulturní dům Podháj, Modřišice
Dívčí válka | Světlá pod Ještědem
Kampelička, Rozstání 1, Světlá pod Ještědem, 46343, Světlá pod Ještědem
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub