Vánoční Koncert - lidové tradice Chodska a Plzeňska

Akce Plzeň

Vánoční Koncert - lidové tradice Chodska a Plzeňska
Koncerty
Další akce ve městě Plzeň

Vánoční Koncert - lidové tradice Chodska a Plzeňska

Srdečně vás zveme na společný „Vánoční koncert“ Souboru písní a tanců Jiskra a Národopisného souboru Postřekov, který nás provede lidovými tradicemi regionů Chodska a Plzeňska.

Host večera:
Národopisný soubor Postřekov datuje svůj vznik již od roku 1933. Přesné datum vzniku souboru je 6. července 1933. Toho dne se konala přímo v Postřekově velká slavnost, při které soubor poprvé veřejně vystoupil, a hned to bylo pro neuvěřitelných sedmnáct tisíc diváků. Mezi nimi seděl například předseda vlády tehdejší Československé republiky a další významné osobnosti společenského či kulturního života. Za všechny pak jmenujme národního umělce a hlavně nedostižného znalce chodské písničky pana Jindřicha Jindřicha, který se na prvním programu souboru dokonce podílel jako jeden z jeho spoluautorů. Bez zajímavosti jistě není, že tehdejší vystoupení bylo také zaznamenáno na gramofonovou desku již v té době věhlasnou firmou POLYDOR a ačkoliv soubor následně natočil celou řadu nahrávek, tato je nepochybně nejvzácnější.

Od tohoto roku tedy soubor pravidelně zkouší a samozřejmě vystupuje, snad jen s výjimkou přestávky vynucené událostmi let 1938 až 1945. Avšak i za války měl soubor několik vystoupení na území tehdejšího protektorátu. Za dlouhá léta své existence měli možnost osobitý projev Postřekováků obdivovat na mnoha místech nejen po celém tehdejším Československu, ale i v zahraničí. Z okolních zemí snad není ani jediná, kam by soubor nezavítal, takže díky němu poznali krásu chodských krojů a písniček, ale i temperament chodských tanečníků v Rakousku, Maďarsku, Polsku, Německu, Francii, Itálii, Chorvatsku, ale třeba i v USA.

Ačkoliv tedy soubor příští rok oslaví již své 85. narozeniny a je tedy z pohledu jednotlivého člověka “zasloužilým dědečkem“, na jeho projevu to není znát. Hraje mu to, zpívá a tančí stejně, jako po celou dobu své existence. A to nejen díky vedoucím osobnostem, jichž se za ta léta v souboru vystřídalo nepočítaně, ale hlavně díky všem jednotlivým muzikantům, zpěvákům a tanečníkům, kteří do souboru chodili vždycky s nadšením. Toto nadšení se pak samozřejmě projevuje při vystoupeních.

Konec konců, vždyť se o tom nyní můžete sami přesvědčit!

Místo konání akce: Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň
Vstupenky: http://www.plzenskavstupenka.cz/cs/akce/16857-vanocni-koncert
Datum začátku akce: 16. Prosince 2017 19:00
Datum ukončení akce: 16. Prosince 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.7484N 13.4068E

Případné změny si prověřte na webu akce Vánoční Koncert - lidové tradice Chodska a Plzeňska

Jméno organizátora: Soubor písní a tanců JISKRA
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce