Vernisáž / Vendula Chalánková - Smát se penězům

Akce Brno

Vernisáž / Vendula Chalánková - Smát se penězům
Výstavy
Divadlo Bolka Polívky, Brno
Další akce ve městě Brno

Vernisáž / Vendula Chalánková - Smát se penězům

Zveme vás na vernisáž výstavy Venduly Chalánkové, jedné z nejoriginálnějších českých výtvarnic současnosti.

►Vernisáž se koná 12. ledna od 18 hodin ve foyer divadla, kde autorka osobně uvede výstavu svých komiksů s názvem Smát se penězům.

►Netradiční vernisáž od 19 hodin završí společný projekt divadla MALÉhRY a Venduly Chalánkové Čtení ke kafi.

►Vendula Chalánková ilustruje knihy, tvoří komiksy, vyšívá textové zprávy, maluje obrazy a pod svou designérskou značkou Zvrhlý vkus dává vzniknout šperkům a třeba i plyšovým medvídkům. Řada jejích děl je zastoupena v Národní galerii v Praze nebo v Museum für angewandte Kunst ve Vídni. Její komiksová tvorba vyniká vytříbeným černým humorem a ironií, nezná žádná tabu, nebojí se nespisovného jazyka a úsečnosti. Své „tragikomiksy“ Vendula Chalánková v roce 2015 vydala knižně, šedesát šest komiksových stripů vyšlo pod názvem Proč nejsi jako chlapi v práci, vole?

►O Vendule Chalánkové
Vendula Chalánková, textilní výtvarnice, malířka, komiksová kreslířka, scenáristka a zábavná performerka, žije střídavě v Troubkách nad Bečvou a v Brně. V roce 2006 absolvovala Fakultu výtvarných umění, ateliér Environment u Vladimíra Merty a Mariana Pally. První samostatnou výstavu měla v roce 2001 v brněnském Kabinetu múz. Pravidelně vystavuje u nás i v zahraničí – doposud svou tvorbu představila na Slovensku, v Německu, Maďarsku, Anglii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a v Japonsku.

Řada jejích děl je zastoupena v Národní galerii v Praze, v Moravské galerii, sbírce Marek, v Galerii výtvarného umění v Chebu, Muzeu umění Olomouc a v Museum für angewandte Kunst ve Vídni.

V roce 2006 Vendula Chalánková získala Cenu Nadání J. M. a Z. Hlávkových a v roce 2009 ocenění Zlatá stuha za knihu O červené karkulce (výtvarná část pro začínající čtenáře). Netradičním grafickým provedením vynikají také její další dětské tituly O perníkové chaloupce (2011), knížka s CD s nejkrásnějšími lidovými písničkami Zpívejte s námi nebo Vyšívané pohádky (2015). Dále publikovala knihy komiksů Žít jako kaskadér (2005), Cukr a počasí (2009) a Proč nejsi jako chlapi v práci, vole? (2015). Ilustrovala nevšední bedekr W. A. Mozart v Praze.

http://vendulachalankova.cz/
http://www.divadlobolkapolivky.cz/

Místo konání akce: Divadlo Bolka Polívky, Jakubské Náměstí 5, Brno
Datum začátku akce: 12. Ledna 2017 18:00
Datum ukončení akce: 12. Ledna 2017 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.1972N 16.6084E

Případné změny si prověřte na webu akce Vernisáž / Vendula Chalánková - Smát se penězům

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce