Vernisáž výstavy Porcelánové reflexe

Akce Dubí

Vernisáž výstavy Porcelánové reflexe
Výstavy
Další akce ve městě Dubí

Vernisáž výstavy Porcelánové reflexe

Město Dubí Vás srdečně zve do Domu porcelánu s modrou krví na slavnostní zahájení výstavy Porcelánové reflexe, které se uskuteční v úterý 13. června v 17:30 hodin.

Projekt mezinárodní putovní výstavy porcelánového designu Porcelánové reflexe vznikl v roce 2016 na popud koordinátorky Ateliéru CIRCLE v Belgii, kurátorky a výtvarnice Patty Wouters. Ta oslovila téměř dvacet světových designérů porcelánu a sochařů, z jejichž děl vytvořila prestižní výběr, který od října 2016 putuje po několika vlámských kulturních centrech a evropských galeriích (Galerie Kempro, Sterksel a Beelden in Gees, Gees v Holandsku; Cultuurcentrum ‘t Vondel, Halle v Belgii; Dům porcelánu s modrou krví, Dubí v České republice; Galerie K-Hof Gmunden v Rakousku; Cultuurcentrum Beringen, Cultuurcentrum Zwaneberg, Heist-op-den-Berg a Cultuurcentrum Maasmechelen v Belgii).
Ve výběru vystavujících osobností se Patty Wouters zaměřila na rozličné formy pojetí a zpracování porcelánu, zaměřené jak na tradiční techniky a tvarosloví, tak na pestrou škálu sochařských a konceptuálních projevů. Jednotícím prvkem celého projektu se ale stalo zásadní východisko společné všem osloveným umělcům, a to je práce s nádobou a její volné transformace.
Putovní projekt Patty Wouters mimo jiné vedl k myšlence přizvání studentů z různých holandských a belgických výtvarných akademií. Záměrem bylo vyzvat tyto studenty, aby vytvořili práci z porcelánu inspirovanou tvorbou jednoho (nebo vícero) vystavených profesionálních umělců pracujících s tímto médiem a konfrontovat je v rámci výstavního projektu. Přizvaní studenti vytvořili vlastní reflexe díla renomovaných autorů a dostali možnost polemizovat s konkrétními přístupy. Hlavním jmenovatelem zůstává nádoba, tedy základní produkt keramické tvorby.

Město Dubí se rozhodlo do projektu mezinárodní putovní výstavy Porcelánové reflexe zapojit po strategickém připojení do nově založené Asociace českých keramických měst, která byla ustanovena v Kunštátě v srpnu 2016 a do níž město Dubí vstoupilo jako jedno ze zakladatelských měst. Výstava a související doprovodný program formou série prezentací vystavujících umělců se koná ve spolupráci s Ateliérem designu keramiky Fakulty umění a designu UJEP a se společností Český porcelán, a. s.. Termín konání výstavy byl zvolen záměrně v době konání čtrnáctého ročníku Mezinárodního hrnkového sympozia (12. 6. - 22. 6. 2017) společnosti Český porcelán, a. s. v Dubí, jehož se tři z celkem dvaceti vystavujících umělců zúčastní (Paula Bastiaansen, Willy Van Bussel a Mami Kato). Záštitu nad výstavou převzalo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Victor Greenaway (AU), Karin Bablok (DE), Sasha Wardell (GB), David Jones (GB), Vicky Shaw (GB), Anima Roos (BE), Mieke Everaet (BE), Thérèse Lebrun (BE), Patty Wouters (BE), Piet Stockmans (BE), Jeanne Opgenhaffen (BE), Paula Bastiaansen (NL), Jeroen Bechtold (NL), Willy van Bussel (NL), Yasuyo Nishida (JP), Vladimír Groh (CZ), Simon Zsolt Jozsef (HU), Mami Kato (JP), Hiromi Itabashi (JP), Gabriele Hain (AT)
A vybraní studenti Výtvarných akademií v Belgii: Geel, Turnhout, Heist-op-den-Berg, Halle, Maasmechelen a Lier

Doprovodný program k výstavě:
------------------------------------------------------------------------------------------
Dům porcelánu s modrou krví / Tovární 620/15a, Dubí
středa 14. 6. 15:30 Komentovaná prohlídka výstavy s autory

FUD UJEP Keramické centrum Dubí / Tovární 50, Dubí
středa 14. 6. Prezentace vystavujících autorů:
17:00 - 18:30 Piet Stockmans (BE)
19:00 - 20:30 David Jones (GB)

pondělí 19. 6. Prezentace účastnic Mezinárodního hrnkového
sympozia a vystavujících autorek:
15:00 - 16:30 Paula Bastiaansen (NL)
16:30 - 18:00 Mami Kato (JP)
18:00 - 19:30 Seiko Wakasugi (JP)
------------------------------------------------------------------------------------------

Místo konání akce: Dům porcelánu s modrou krví - Městské informační centrum Dubí, Tovární 620/15a, Dubí
Vstupenky: http://www.infocentrum-dubi.cz/
Datum začátku akce: 13. Června 2017 17:30
Datum ukončení akce: 13. Června 2017 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.6745N 13.7969E

Případné změny si prověřte na webu akce Vernisáž výstavy Porcelánové reflexe

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce