Vladimír Merta

Akce Olomouc

Vladimír Merta
Koncerty
U Pelikána, Olomouc
Další akce ve městě Olomouc

Vladimír Merta

Nebo z.s. a čajovna Kratochvíle uvádí v hospodě u Pelikána

VLADIMÍR MERTA

Vladimír Merta se narodil 20. 1. 1946 v Praze. Vystudoval architekturu na ČVUT, poté ještě na FAMU absolvoval scénaristiku a režii (jeho absolventský film na motivy povídek Oty Pavla Smrt krásných srnců byl za komunismu kultovní záležitostí).

Během studijního pobytu ve Francii začal koncem šedesátých let skládat vlastní písně, první LP deska Ballades de Prague vyšla více méně náhodou v roce 1969 u francouzské společnosti Vogue, dnes má mezi sběrateli cenu zlata (reedice na CD 2009).
Další možnosti silně omezila represe režimu, jeho první domácí album Pravda o Marii z roku 1970 již nesmělo vyjít (vydání na CD 2012), ale Merta s přestávkami koncertoval, publikoval a pokoušel se o vlastní filmařské projekty, byť oficiálními místy nepodporován.

V sedmdesátých a osmdesátých letech se stal nedotknutelnou písničkářskou ikonou. Prakticky kolem všeho, na co sáhl, vedla soudobá kritika oslavné tance. Básnické texty, ojedinělá hra na kytaru a písně jako Dlouho se mi zdá nebo Omamná květina pravdy vynesly Mertovi statut muzikanta, který se nenechá nikým a ničím svázat. Na první domácí vydané album si musel počkat až do roku 1978 (P.S.), o deset let později vyšlo syrové 2LP s živým záznamem koncertu v Malostranské besedě, kde nechybí ani Praha magická, Dezertér či Kocovina (Vladimír Merta – Live – Malostranská beseda 1988). Po letech čekání se objevilo CD Filmy v hlavě, jímž Merta stvrdil svou roli intelektuála naprosto nezapadajícího do černobílé schematičnosti společenských poměrů.
Z množství dalších aktivit zmiňme spolupráci se souborem židovských písní Mišpacha, barokní a renesanční hudbu s Janou Lewitovou, kooperaci s Mišíkovými Etc…, která vyústila v nezvykle zpěvné CD Ponorná řeka (2011). S dalšími o generaci mladšími muzikanty natočil dvě aktuální řadová alba Domilováno (2013) a Imagena (2014). Novinkou je i knižní vydání Mertových písňových textů Mimo čas.

V roce 2016 vyšla limitovaná edice jeho domácích nahrávek z roku 1976 – Podkrovní pásky.

Více na www.vladimirmerta.cz

Vstupné 149 Kč. Předprodej v čajovně Kratochvíle.

Místo konání akce: U Pelikána, Mrštíkovo Náměstí 14, Olomouc
Datum začátku akce: 4. Dubna 2017 19:00
Datum ukončení akce: 4. Dubna 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.6063N 17.2456E

Případné změny si prověřte na webu akce Vladimír Merta

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce