Výstava Theodora Pištěka na zlínském zámku

Akce Zlín

Výstava Theodora Pištěka na zlínském zámku
Výstavy
Galerie Václava Chada, Zlín
Další akce ve městě Zlín

Výstavu autora světového formátu připravila Galerie Václava Chada na zámku ve Zlíně. Od pátku 19. května představuje retrospektivu obrazů uznávaného malíře a kostýmního výtvarníka Theodora Pištěka. Držitel Oscara, Césara, Českého lva i dalších významných cen pak osobně dorazí do Zlína 1. června, aby vedl komentovanou prohlídku výstavy .

Zlínská retrospektivní výstava představí Theodora Pištěka jako jednoho z nejvýznamnějších současných českých malířů. Nejznámějšími jeho díly jsou fotorealistické obrazy. Charakteristickým se pro něj stal svět automobilových závodů, které dokázal zachytit v sugestivních detailech. V jeho obrazech cítíme rovněž obdiv ke klasickým etapám evropského malířství. Láká ho vícevrstevnaté vizuální vyprávění s množstvím různých odkazů k umění i okolnímu světu.

Jedním z klíčových témat je také svět filmu a jeho hra na fikci a skutečnost. Šálení smyslů, kterými nás svět obklopuje, jeho krása i pomíjivost, prostupnost detailů a celku, zkoumání pravosti i pravdy, to jsou nosné prvky Pištěkova díla. Jdou z obrazů do filmu a do reálného života i naopak. A generují nekonečno Pištěkových obrazů, které mimo jiné kladou otázky po smyslu života a po smyslu umění, které v něm má nezastupitelné. Expozice obsahuje díla zapůjčená od soukromých sběratelů, významných galerií v ČR i přímo od samotného Theodora Pištěka a řadí se tak k největším přehlídkám jeho díla vůbec.

Výstava je dostupná v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku v pátek 19. května v 17 hodin v rámci Muzejní a galerijní noci. Poté bude přístupná až do 18. srpna, vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin nebo podle individuální domluvy. Setkání s autorem a jím vedená komentovaná prohlídka se uskuteční ve čtvrtek 1. června v 17 hodin.

Výstava je součástí doprovodného programu 57. ročníku Zlín Film Festivalu, který se letos koná od 26. května do 3. června. Na závěrečném slavnostním ceremoniálu bude panu Pištěkovi předáno ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti. Po dobu trvání festivalu bude výstava otevřena denně od 10 do 17 hodin.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz. Informace k filmovému festivalu jsou na www.zlinfest.cz  

 

 

Jméno organizátora: Galerie Václava Chada
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce