XI. MFF Na rynku v Bystřici

Akce Bystřice pod Hostýnem

XI. MFF Na rynku v Bystřici
Akce pro děti, Festivaly, Jarmarky a trhy
Web organizátora:
rusava.net
Další akce ve městě Bystřice pod Hostýnem

XI. MFF Na rynku v Bystřici

Načínáme druhou desítku setkávání českých a zahraničních folklorních souborů v Bystřici pod Hostýnem. Vynikající moravské a zahraniční soubory i letos v červenci roztančí podhostýnské městečko. Ovšem tentokrát ne jeho náměstí, ale nádvoří zámku a zámecký park. Zveme vás na 11. Mezinárodní folklorní festival Na rynku v Bystřici, tentokrát do zámku. Začínáme 30. června.
Proč se mezinárodní folklorní festival nesoucí název „Na rynku v Bystřici“ přesouvá po deseti úspěšných ročnících z náměstí, tedy rynku, na zámek? „Načínáme druhou desítku a při té příležitosti vyzkoušíme, jestli festivalu a především jeho návštěvníkům nebude v příjemném prostředí bystřického zámku a jeho zahrady lépe. Přiznávám, že z počátku jsem k této změně byl trošku skeptický, přece jenom ´rynek´ patří na rynek. Ale v zeleni zámeckého parku nám v horkém letním dni bude přece jenom lépe než na sálajícím dláždění bystřického náměstí. Uzavřený prostor se stínícími stromy navíc bude určitě příjemnější i pro děti a budova zámku tvoří překrásnou kulisu jevišti naší záhorské scény. Zámecký park tak snad opět ožije a my děkujeme zástupcům Armády České republiky, že nám vyšli vstříc,“ uvedl ke změně místa prezident festivalu Petr Stanovský.
Bystřičané i návštěvníci z širokého okolí tak u příležitosti festivalu navštíví jinak nepřístupný park zámku v Bystřici pod Hostýnem. Festival startuje v pátek 30. června na zámeckém nádvoří, v sobotu 1. července se přesouvá právě do zámeckého parku. Vedle nového prostředí pak ale pořadatelé sázejí na tradiční a osvědčený program a špičkové domácí i zahraniční soubory. „I letos se návštěvníci festivalu mohou v hlavním sobotním programu těšit na vystoupení souborů z různých moravských regionů – ze slovácké Strážnice přijede mladý soubor Demižon, v Opavy soubor Vrtek, slovenský temperament do Bystřice přinesou tanečníci souboru Dunajec. Při příležitosti oslav 300. výročí založení portášského sboru se v Bystřici předvedou i Portáši z nedaleké Rusavy,“ zve na atraktivní vystoupení umělecký vedoucí pořádajícího souboru Rusava a šéf programové rady festivalu Jakub Stanovský. Další evropské regiony pak návštěvníkům festivalu představí soubory z Řecka, Itálie, a Německa, ze severního Ruska zavítá do Bystřice soubor s poetickým názvem Severnoje sijanie – Polární záře. Německý soubor Danzdeel Salzkotten pak pojí s bystřickým valašským souborem Rusava už třicetileté přátelství a oba soubory u příležitosti letošního festivalu toto jubileum oslaví.
Dostane se samozřejmě i na děti. Již v sobotu dopoledne vystoupí na hlavním festivalovém pódiu v zámeckém parku dětské soubory Malá Rusava a Píšťaličky z Bystřice pod Hostýnem, Leluja z Provodova a Dřinky z Bojkovic. Naopak v pátek večer si po přivítání zahraničních hostů a jejich vystoupení přijdou si na zámeckém nádvoří na své dospělí všeho věku. Kateřina Kovaříková a Markéta Hnilicová připravily pro návštěvníky veselý tanečně-hudební pořad se názvem „Měla žena muža“ vypovídající o lásce ve všech různých podobách. „Návštěvníci uvidí reprízu části programu připraveného souborem Rusava pro letošní festival ve Strážnici, poslechnou si žertovné i vážné písničky v podání cimbálových muzik Bukovinka a Ohnica. Věřím, že si u skleničky dobrého vína užijeme příjemný večer,“ zve autorka pořadu Kateřina Kovaříková.
Vedle jevištních programů je pro návštěvníky připraven i jarmark lidových řemeslníků, průvod městem a drobná překvapení v podání domácího souboru Rusava. „Myslím, že každý z návštěvníků si v programu přijde na své. Pro diváky jsme připravili pestrou přehlídku evropského folkloru, a kdo z návštěvníků vydrží až do konce, může si při večerní taneční zábavě vyzkoušet typické tance z krajů našich zahraničních hostů, stejně jako krásné moravské lidové tance,“ láká diváky i na večerní program Petr Stanovský.
První červencové dny v Bystřici každou druhou sezónu patří krojům, tancům a písničkám už od roku 1997. V devíti ročnících svého trvání představil MFF Na rynku v Bystřici na svém jevišti soubory z Moravy, Čech i Slezska, z Mexika, Ruska, Kolumbie, Belgie, Argentiny, Lotyšska, Německa, Tchaj-wanu, Koreje, Řecka a mnoha dalších více či méně exotických zemí. „Náš festival se stal pevnou součástí folklorního kalendáře. Pokaždé si k nám najde cestu více než patnáct set diváků! Jsme rádi, že s námi spolupracuje město Bystřice pod Hostýnem a především podnikatelé z našeho regionu, bez kterých bychom tento festival nemohli uskutečnit. Spolupracujeme také s dalšími festivaly na Moravě – Rožnovskými slavnostmi či Jízdou králů v Doloplazech,“ uvedl Petr Stanovský.

PROGRAM

Pátek 30. 6. 2017 – Nádvoří zámku
19.00 hod. Vítejte na rynku! Přivítání zahraničních souborů z Německa, Řecka a Itálie.
19.45 hod. Rusavští portáši. Repríza „strážnického“ programu souboru Rusava.
20.00 hod. Měla žena muža. Hudební pořad o lásce ve všech jejích podobách a o tom, jak se lidské příběhy stále opakují. Účinkuje CM Bukovinka a CM Ohnica.

Sobota 1. 7. 2017 – Zámecký park
9.00 hod. Jarmark
10.00 – 11.30 hod. Dyž zme tady, tož zme tu! Pořad dětských folklorních souborů. Účinkuje Dětský kroužek Píšťaličky, Dětský valašský soubor Malá Rusava, Dětský folklorní soubor Dřinky a Folklorní soubor Leluja.
14.30 – 15.00 hod. Krojovaný průvod městem.
15.00 – 18.00 hod. Na rynku v Bystřici. Hlavní pořad festivalu. Vystoupí soubory Dunajec z Olomouce, Demižon ze Strážnice, Vrtek z Opavy, Gruppo Folcloristico Pasian di Prato z Pasian di Prato (Italie), Folk Dance Group Agrinio (Řecko), Danzdeel Salzkotten (Německo) a Severnoje sijanie (Rusko).
18.30 – 01.00 hod. Tancujte s námi. Zábavný večerní program s výukou tanců. Uskuteční se na nádvoří zámku.

V případě špatného počasí se program uskuteční ve Společenském domě Sušil.

Neděle 2. 7. 2017 – Nádvoří zámku
18.00 Brzy na shledanou. Slavnostní ukončení a rozloučení s hostujícími soubory Společná zábava na nádvoří zámku

Místo konání akce: VSPT Rusava, Vsetínská 1445, Bystřice pod Hostýnem
Datum začátku akce: 30. Června 2017 19:00
Datum ukončení akce: 2. Července 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.3971N 17.6872E

Případné změny si prověřte na webu akce XI. MFF Na rynku v Bystřici

Jméno organizátora: VSPT Rusava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce