Zlínský zámek vystavuje plastiky Zdeňka Tománka

Akce Zlín

Zlínský zámek vystavuje plastiky Zdeňka Tománka
Výstavy
Další akce ve městě Zlín

Novou výstavu plastik sochaře Zdeňka Tománka připravila Galerie Václava Chada na zlínském zámku. Expozice s názvem „Výpěstky“ představí jeho současnou tvorbu, v níž používá zejména bronz a hliník. Otevře se slavnostní vernisáží ve čtvrtek 6. září v 17 hodin, a to za účasti autora. Výstava pak potrvá až do 4. listopadu.

Zdeněk Tománek je výrazným současným sochařem a vysokoškolským pedagogem. K jeho pracím patří plastiky, reliéfy, medaile, kresby, malby i monumentální realizace v architektuře. Ke tvorbě objektů používá zejména bronz, ale i sádru, kámen či syntetické hmoty jako laminát. Nově pracuje také s hliníkem.

Výstava „Výpěstky“ zahrnuje plastiky vytvořené v současnosti, některé z nich budou mít svou výstavní premiéru. K těm patří třeba „Nebezpečný trojúhelník“ (2018, hliník) a „Schodiště“ (2017, bronz).

Expozice je přístupná v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku od 7. září do 4. listopadu. Otevírací doba je od úterý do pátku od 14:00 do 17:00 hodin, v sobotu od 10:00 do 17:00 a v neděli od 14:00 do 17:00 hodin. Vstupné je v jednotné výši 50 Kč. Komentovaná prohlídka za účasti autora proběhne ve čtvrtek 1. listopadu v 17 hodin.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

 

O autorovi:

Zdeněk Tománek (*1958 v Uherském Hradišti) je současným českým výtvarným umělcem a pedagogem. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a Akademii výtvarných umění v Praze. Po absolvování působil na AVU jako asistent, poté se vrátil jako pedagog na SUPŠ do Uherského Hradiště.

 

Jeho díla jsou vystavována na samostatných i společných výstavách v České republice i v zahraničí, např. ve Francii, Rusku, Německu, Číně, Spojených arabských emirátech a dalších zemích. Zastoupena jsou v soukromých i veřejných sbírkách, včetně Národní galerie v Praze. Je členem Unie výtvarných umělců ČR, Asociace umělců medailérů ČR, Sdružení Q a Skupiny VM.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce