Zmizelé tóny jidiš tanga / Pocta polským Spravedlivým

Akce Praha

Zmizelé tóny jidiš tanga / Pocta polským Spravedlivým
Koncerty
Další akce ve městě Praha

Zmizelé tóny jidiš tanga / Pocta polským Spravedlivým

Přeneste se do meziválečné Varšavy, v níž talentovaní židovští hudebníci pro oblíbené kabarety a revue adaptovali argentinská tanga plná životní energie a radosti. Jedinečný hudební projekt polsko-izraelské zpěvačky Olgy Avigail Mieleszczuk a její kapely je připomenutím inspirativní kultury polských Židů zmizelé ve víru druhé světové války.

Koncert je také poctou těm, kteří projevili v těžké době osobní statečnost a dokázali pomoci lidem v nouzi – Polákům oceněným titulem Spravedlivý mezi národy. Mezi ně patří i dvě výjimečné ženy Irena Sendlerová a Zofia Kossak-Szczucka.

Organizuje Polský institut v Praze ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v ČR, Velvyslanectví Polské republiky v ČR a Židovské obce v Praze.

Vstupenky: Španělská synagoga, Vězeňská 1, Praha 1 / www.jewishmuseum.cz / Ticket Art

Vstupné: základní 150 Kč / snížené 100 Kč


Pocta polským Spravedlivým mezi národy
Nejvyšší izraelské státní vyznamenání pro civilní osoby nežidovského původu udělované těm, kteří přispěli k záchraně Židů v době holocaustu. Do roku 2017 bylo takto oceněno více než 6 700 Poláků, mezi nimi také dvě výjimečné ženy, Zofia Kossak-Szczucka a Irena Sendlerová.

Zofia Kossak-Szczucka (1889–1968)
Významná spisovatelka a publicistka spojená s katolickými kruhy během druhé světové války spoluzaložila pod záštitou polské exilové vlády Radu pomoci Židům – Žegota, největší organizaci v okupované Evropě, která se zaměřovala na pomoc pronásledovaným Židům. Sama byla vězněna v německém koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau, kde zemřel její syn Tadeusz.

Irena Sendlerová (1910–2008)
Socialistka a odbojářka, pro niž byla od mládí důležitá sociální témata a pomoc slabším. Od roku 1943 vedla ve Varšavě dětské oddělení Žegoty a podařilo se jí spolu s dalšími zorganizovat záchranu stovek židovských dětí z varšavského ghetta a umístit je v sirotčincích, klášterech nebo náhradních rodinách.

Místo konání akce: Španělská Synagoga, Prague, Praha
Vstupenky: https://vstupenky.ticket-art.cz/vazna-hudba/zmizele-tony-jidis-tanga-pocta-polskym-spravedlivym-14533/
Datum začátku akce: 20. Března 2018 19:30
Datum ukončení akce: 20. Března 2018 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0901N 14.4208E

Případné změny si prověřte na webu akce Zmizelé tóny jidiš tanga / Pocta polským Spravedlivým

Jméno organizátora: Polský institut v Praze
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce