Ztraceni v Mnichově

Akce Brno

Ztraceni v Mnichově
Kino
Web organizátora:
www.dejinyna8.cz
Další akce ve městě Brno

Ztraceni v Mnichově

Čtvrtým snímkem z cyklu projekcí Dějiny na 8 bude film režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově (105 min).

Sir „P“, devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P“ po Daladierovi jeho hlasem dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál. Ale to je jen polovina příběhu… Další dvě třetiny snímku tvoří „film o filmu“ – hodinový hraný dokument ze zákulisí natáčení, které mělo být česko-francouzskou koprodukcí. Francouzi se však na něm vůbec nepodíleli. Vše bylo jen blafování českého producenta. Když se navíc zjistí, že hlavní herec má alergii na peří a není schopen točit s ptáky, začíná se roztáčet spirála nepříjemností, které vyústí v občanskou válku ve štábu a šikanu francouzských herců.

Na pozadí natáčení koprodukčního celovečerního filmu se ukazují české povahové rysy, stereotypy a mýty o národní povaze a historii. České historické trauma se mísí s traumatem nedokončeného filmu a s osobními ambicemi a dramaty tvůrců.

Po projekci bude následovat debata s historiky Petrem Kourou z Ústavu českých dějin FF UK a Vítem Smetanou z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Místo konání akce: Univerzitní kino Scala, Moravské náměstí 3, Brno
Vstupenky: http://www.kinoscala.cz/
Datum začátku akce: 27. Března 2018 20:30
Datum ukončení akce: 27. Března 2018 23:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.1974N 16.6081E

Případné změny si prověřte na webu akce Ztraceni v Mnichově

Jméno organizátora: Dějiny na 8
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Žádná akce.