100. výročí Rumburské vzpoury 2018

Akce Rumburk

Akce pro děti, Jiné akce
Další akce ve městě Rumburk

100. výročí Rumburské vzpoury 2018

Nejen na oslavy sta let založení Československa, ale také na oslavy sta let od rumburské vzpoury se můžete letos těšit v Rumburku. Program bude opravdu pestrý.
V sobotu 12. května se uskuteční tradiční Pochod Rumburské vzpoury z Rumburku do Nového Boru. Start je jako již tradičně z Lužického náměstí v 8 hodin ráno. V ten samý den se veřejnost může proletět vrtulníkem nad trasou vzbrouřenců při akci, která bude probíhat od 10 do 17 hodin a nese název Dymník - lety vrtulníkem pro veřejnost i nad trasou vzbouřenců. Od úterý 15. do soboty 19. května bude na nádraží v Rumburku k vidění Legiovlak, který bude otevřen vždy od 11 do 18 hodin.

V sobotu 19. května od 9:30 vypuknout oslavy 100. výročí vzniku ČSR. Proběhne rekonstrukce bitvy československých legionářů na Transsibiřské magistrále u Zlatoustu v roce 1918. Místo konání rekonstrukce bude na železničním přejezdu Dymník. K vidění bude historická vojenská technika, letadla, legiovlak, dobové vojsko, C. a K. Polní orchestr a Novoborské mažoretky. V ten samý den začne od 14 hodin průvod městem ze seřadiště u nádraží na Lužickém náměstí za účasti pochodové vojenské hudby, vojáků, Novoborských mažoretek. V 15 hodin se uskuteční pietní akt u sochy Nepokořený v parku Rumburské vzpoury. Od 15:35 zahraje C. a K. Polní orchestr, 15:45 slavnostní zahájení představiteli města. V 16:10 vystoupí operní pěvkyně Pavlína Senič. Od 16:45 se můžete těšit na scénické zpracování Rumburské vzpoury s přímým vstupem vojáků. Později toho večera zahrají Patrola/Šlapeto, ještě jednou C. a K. Polní orchestr, Ondřej Havelka a Melody Makers, Carillon - Pražská mobilní zvonohra.
V neděli 20. května se v místním muzeum od 19 hodin uskuteční beseda s účastníky natáčení filmu Hvězda zvaná Pelyněk. Promítání filmu začne ve 21 hodin na Lužickém náměstí. V rámci doprovodného programu se v Muzeu Rumburk můžete těšit na stálou expozici Rumburské vzpoury, výstavy Z válečné korespondence a Velká válka v artefaktech. Dále bude k vidění Polní lazaret Klubu historie Červeného kříže v Parku Rumburské vzpoury.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
POHÁDKY DO KAPSY
Krušnohorské divadlo, Teplice
Od Nordkappu k Sahaře – cestovatelská přednáška
Informační středisko města Ústí nad Labem, Ústí nad Labem