4. šumperské Dny architektury a 14. PechaKucha Night

Akce Šumperk

4. šumperské Dny architektury a 14. PechaKucha Night
Jiné akce
Další akce ve městě Šumperk

4. šumperské Dny architektury a 14. PechaKucha Night

FILM A ARCHITEKTURA – Kabaret Bukowski
Central Bus Station
Česká republika 2018, 78 min., anglicky s českými titulky
Život v mikrokosmu telavivského autobusového nádraží.
Central Bus Station je jedním z nejžalostnějších autobusových nádraží světa situovaném v Tel Avivu. Ze sedmi podlaží pouze dvě slouží účelům, za kterými byla budova postavena. V útrobách nádraží vznikla porodnice, kostel, knihovna a divadlo využívaná uprchlíky z celého světa. Je jednoduché se ve změti nekonečných chodeb ztratit, proto i toto místo má svého průvodce – Yonathana. Yonathan budovu autobusového nádraží považuje za jedno z mála svobodných a autentických míst v Izraeli. Každý den provází skupiny návštěvníků, kteří jsou prostorem uchváceni i vystrašení zároveň a zavádí je do nejtemnějších koutů nádraží. Společně s Yonathanem film sestupuje do míst, kde 20 let nikdo nebyl a odpovídá na všudepřítomnou otázku, proč je toto místo pravým domovem nejen pro Yonathana.
Vstupné dobrovolné, Kabaret Bukowski se nachází v horní části Starobranské ulice.

So 5.10.
10.00
HURÁ DOVNITŘ! – Šumperská radnice
Prohlídka radnice s architektem, který ji zná jako své boty – Vít Janků přednedávnem dokončil její rekonstrukci, proto je osobou nejpovolanější, která nás seznámí s jejím stavebněhistorickým vývojem i současným stavem a vezme nás do zákoutí, která nezná ani pan starosta.
Zdarma, sraz před literární vinárnou Bukowski v horní části Starobranské ulice

14.00
PŘEDNÁŠKA – STŘÍPKY Z HISTORIE ŠUMPERSKÉ ARCHITEKTURY – BENIRSCHKE A HANTSCHL – Kabaret Bukowski
Karl Benirschke, žák Otto Wagnera navrhoval nejen pro Šumperk, jeho stavby se výrazně projevily na tváři Chemnitzu, známého spíše jako Karl-Marx-Stadt. Ernst Hantschl nepostavil jen Katzerův dům, byl také prvním neoficiálním městským architektem v Šumperku. V případě dobrého počasí proběhne přednáška formou procházky po Hantschlových realizacích.
Přednáší Radovan Auer
Zdarma, Kabaret Bukowski se nachází v horní části Starobranské ulice.

16.00
KŘEST POEZIOMATU – parkoviště na ulici Polská
Stála intervence ve veřejném prostoru je výsledkem spolupráce Šumperského okrašlovacího spolku se šumperskou radnicí. Aneb roura ze země, co říká básničky.

17.00
FILM A ARCHITEKTURA – Kabaret Bukowski
Frank LLoyd Wright: The Man Who Built America

USA 2017 / 57 min / anglicky / české titulky
režie Ian Michael Jones

V čem tkví tajemství jednoho z největších architektů v historii USA?
Není to první dokument o Franku Lloydu Wrightovi a určitě to také nebude poslední film o muži, kterého mnozí považují za největšího architekta v historii USA. Šedesát let po jeho smrti představují jeho návrhy Guggenheimova muzea v New Yorku, administrativní budovy Johnson Wax či Vily nad vodopádem v Pensylvánii mezníky americké architektury. Architekt Jonathan Adams navštívil několik z Wrightových slavných staveb, aby odkryl tajemství jeho organické architektury a seznámil diváky i s jeho poměrně pohnutým životním osudem.
Vstupné dobrovolné.

20.20
14.ŠUMPERSKÁ PECHA KUCHA NIGHT – Kino OKO

Oblíbený zábavný pořad s desítí inspirujícími kamikadze v hlavní roli bude mírně nasáklý architekturou, urbanismem, udržitelným rozvojem a ekologií, čímž se vlastně vůbec neliší od předchozích třinácti vydání. Účinkují: Gracián Svačina – Save Food, Dr Filipitch – mistr ČR ve slam poetry, módní fotografka Zara Wildmoons, architekti Vít Janků a Michal Prášil, farmář Tomáš Ignác Fénix, richard Vodička (Egoe, MM Cité), projekt Být ženou a další.

Vstupné 150,-, předprodej v kině Oko i na jeho webu

Ne 6.10.
10.00
PROCHÁZKA – ŠUMPERÁKY PRO ŠUMPERÁKY – SRAZ U KABARETU BUKOWSKI
Architektonická procházka po stopách autora šumperáků, projektanta Josefa Vaňka, a jeho dalších šumperských realizacích. V autentickém prostředí si představíme kontext vzniku šumperáků i ostatní pozoruhodné Vaňkovy stavby, které projektanta k návrhu rodinného domu v duchu bruselské estetiky vedly.
Provede nás Bára Kaněv

16.00
FILM A ARCHITEKTURA - Kabaret Bukowski
This Cold Life
USA 2017, 78 min., anglicky s anglickými titulky
Vítejte v Longyearbyen, jednom z nejizolovanějších a nejchladnějších míst světa
Město Longyearbyen, ležící v norském souostroví Svalbard (Špicberky), připomíná spíš měsíční krajinu než město. S nadsázkou lze také říci, že tu potkáte víc ledních medvědů než lidí. Dokument barvitě líčí příběhy obyvatel tohoto dvoutisícového města, které přitahuje pozornost svou magičností i drsnou okolní krajinou. A zároveň zmiňuje i důvody, proč se tu rozhodli, pro někoho možná s podivem, šťastně žít. Pozornost je upřena i na nedalekou osadu Pyramiden, kdysi hornické městečko, dnes bizarní město duchů s jedním obyvatelem provázejícím zbloudilé turisty.
Vstupné dobrovolné.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Chomutovské slavnosti
Městský park, Chomutov
Elementálové, duchové přírody
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
ReFashanda 2024
Černá louka, Ostrava