A4: Wagner a jeho jediná symfonie

Akce Ostrava

A4: Wagner a jeho jediná symfonie
Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Richard Strauss
Potpourri, předehra k opeře Mlčenlivá žena op. 80 (TrV 265)

Richard Strauss
Duet-Concertino F dur pro klarinet a fagot TrV 293

Richard Wagner
Symfonie C dur WWV 29

 

Johannes Schittler – klarinet
Jan Hudeček – fagot
Janáčkova filharmonie Ostrava
Robert Jindra – dirigent

 

Richard Strauss si ve dvacátém století vytrpěl své, a to kvůli nacistickému režimu v Německu. Komickou operu Mlčenlivá žena, ze které uslyšíte předehru Potpourri, složil v roce 1935. Libreto napsal spisovatel židovského původu Stefan Zweig. Dostat operu na pódium nebylo jednoduché, protože ve 30. letech už v Německu vládli nacisté a o tom, co se bude hrát, rozhodovali Hitler s Goebbelsem. Drážďanská premiéra sklidila velký úspěch a byla třikrát reprízovaná, než ji zakázali. Richard Strauss se od režimu distancoval a pokoušel se pomáhat svým příbuzným, kteří byli i tak deportováni do koncentračních táborů.

Duet-Concertino, další kus, který orchestr zahraje, zkomponoval Strauss už po válce ve Švýcarsku, kde našel krátkodobé útočiště. Premiéru přenášelo rádio. Autor na koncert nepřišel, ale ve svém deníku si poznamenal, že poslouchal alespoň rozhlasové vysílání. Strauss koncert věnoval svému příteli Hugovi Burghauserovi a napsal mu: „Tančící princeznu vyděsí groteskní medvědovo laškování, který ji napodobuje. Nakonec si ji zvíře získá a tančí s ním, načež se promění v prince. Nakonec se tedy i vy proměníte v prince a budete žít šťastně až do smrti…“

Závěr večera bude patřit Wagnerově Symfonii C dur. Tvůrce velkých epických tříhodinových oper se zde ukáže v poněkud jiném světle – jediná jeho dokončená symfonie patří k jeho raným dílům.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
A4 Z mého života
Kino Vesmír, Ostrava
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
K4 Smetanovo trio
Kino Vesmír, Ostrava
G3 Klusymfonie
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
LORD OF THE DANCE 2024
Ostravar Aréna, Ostrava