B1 Diriguje Christian Arming

Akce Ostrava

Koncerty, Kultura
Web akce:
www.jfo.cz/
Web organizátora:
www.jfo.cz/
Další akce ve městě Ostrava
Podrobnější informace: janacekpoint@jfo.cz
Richard Wagner
Předehra a Isoldina smrt z lásky z opery Tristan a Isolda, WWV 90
Robert Schumann
Koncert pro violoncello a orchestr a moll op. 129
Bohuslav Martinů
Symfonie č. 6 Symfonické fantazie H 343
 
Bruno Philippe – violoncello
Janáčkova filharmonie Ostrava
Christian Arming – dirigent
 
Spása prostřednictvím smyslnosti. Takové vyústění klasického příběhu Tristana a Isoldy připravil Richard Wagner. Uchvácen ušlechtilou krásou Mathildy Wesendonckové, ženy svého mecenáše, přerušil práci na operní tetralogii Prsten Nibelungův a ponořil se do tohoto příběhu absolutní lásky. Operu Tristan a Isolda charakterizoval Friedrich Nietzsche jako „nebezpečně fascinující, hrůzně a sladce nekonečnou“. 
Klavírista Schumann a violoncello? Ano. A přesto je to Schumann, jak ho známe: lyrický, melancholický a zpěvný. Koncert vytvořil za pouhé dva týdny a původně jej skromně nazýval Koncertním kusem, protože všechny tři věty propojil drobnými motivickými odkazy a spojil je v jeden celek. Ve třech větách rozvíjí shodná hudební témata, ale činí to tak invenčně, že posluchače provádí pasážemi meditativními i jásavě energickými.
„Přál jsem si napsat něco pro Charlese Muncha (tehdejší dirigent Boston Symphony Orchestra). Silně na mne působí a mám rád jeho spontánní přístup k hudbě. Tak mě napadlo složit pro něj symfonii, kterou jsem chtěl nazvat fantastickou,“ napsal B. Martinů. Sdružení newyorských kritiků označilo jeho Šestou symfonii za nejlepší orchestrální skladbu roku 1955. 
Orchestr bude řídit Christian Arming, který se stal v roce 1996, kdy mu bylo pouhých 25 let, šéfdirigentem JFO a v této funkci působil až do roku 2002.
Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava, p. o.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
G3 Klusymfonie
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
R4 Alexandra Dovgan
Kino Vesmír, Ostrava
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava