Blok krátkých filmů v rámci cyklu Česká radost

Akce Praha

Blok krátkých filmů v rámci cyklu Česká radost
Kino
Web organizátora:
www.dlabacov.cz
Další akce ve městě Praha

Blok krátkých filmů v rámci cyklu Česká radost

DOKUMENTÁRNÍ Česká radost v českých kinech NA DLABAČOVĚ!

POSLEDNÍ ŠICHTA TOMÁŠE HISEMA
(30 min)
Doufám, že je všecko v pořádku a že z toho budete něco mít,“ prohlašuje horník Tomáš Hisem na začátku své pracovní směny v ostravském dole Paskov, kterou se rozhodl zdokumentovat. Jeho tvář v záběru sice nevidíme – kameru, kterou propašoval do dolu, má připevněnou na helmě – ale při kontrole temných, prašných tunelů a klaustrofobických skulinek v zemi, kudy procházíme či lezeme po čtyřech spolu s ním, si vystačí s peprným hlasovým projevem echt Ostravaka. Bezprostředně a po svém zachycuje konkrétní místo v konkrétní čas – den předtím, než byl Paskov uzavřen a o práci přišlo 1300 jeho kolegů.
REŽIE: Jindřich Andrš

MALÁ
(10 min)
A co když je tu doma?
Malá vypráví příběh holčičky Rong, která je v Česku cizinkou. Během svého dětství se dostává do různých situací spojených s tím, že pochází z Vietnamu a vypadá jinak než ostatní děti. Rong je zamlklá a čas tráví se svou rybičkou. Jak Rong roste získává nadhled a sebevědomí. Dospívá tak až do věku, kdy své mladší sestře Lily může pomoct se starostmi, které sama prožívala – učit ji, že jiná není špatná.
Okolnosti ovšem donutí rodinu odjet zpátky do Vietnamu a Rong se musí rozhodnout, zda zůstane v Česku, kde si vybudovala zázemí, nebo odjede se svou rodinou do „cizí“ rodné země.
REŽIE: Diana Cam Van Nguyen

│││││|||| │
(27 min)
Název filmu lze vnímat jako anti-captcha, text, který je snadno strojově čitelný, ale těžko srozumitelný pro člověka. Film se dokumentárně esejistickou formou zamýšlí nad problémem autokracie strojů. Apokalyptické vize inspirované filmem Terminátor se zde promítají do reality destruktivních protestů proti summitu G20, jejichž katalyzátorem, prostředkem i výsledkem jsou statistické analýzy behaviorálních modelů uskutečňované skrze počítače a telefony v našich kapsách. Koláž původních záběrů, komentovaných grafů a internetového odpadu. Pro plnohodnotné sledování filmu si prosím připravte svůj smartphone.
REŽIE: Petr Salaba

BO HAI
(26min)
Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Připravovaný film Bo Hai je o vztahu starší generace Vietnamců s jejich dětmi. Jejich rodiče se přestěhovali do České republiky a začali zde podnikat a rozhodli se obětovat celý svůj život, aby mohli finančně zajistit svoji rodinu. Vietnamci, kteří se tady narodili nebo se sem přestěhovali ve velmi útlém věku, se zcela integrovali – vychovaly je české chůvy, vystudovali české školy, používají česká jména, ale zato přišli o své kulturní kořeny. Rodiče hovoří velmi špatně česky, jejich děti zas špatně vietnamsky a často neumí ani psát nebo číst v řeči svých rodičů. Jak chcete předat kulturu, když nemáte společný jazyk?
REŽIE: Dužan Duong

Místo konání akce: Dlabačov, Bělohorská 125/24, Praha
Vstupenky: http://www.dlabacov.cz/klient-234/kino-59/stranka-4953/film-208419
Datum začátku akce: 5. Února 2018 20:00
Datum ukončení akce: 5. Února 2018 21:35
Pravděpodobné souřadnice: 50.0855N 14.3804E

Případné změny si prověřte na webu akce Blok krátkých filmů v rámci cyklu Česká radost

Jméno organizátora: Dlabačov
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Žádná akce.