České korunovační klenoty na dosah

Akce Brno

Výstavy
Další akce ve městě Brno

České korunovační klenoty na dosah

Nejúspěšnější výstava Letohrádku Mitrovských se po 5 letech vrací zpět do Brna!!!

Inovovaná expozice s mistrovskou replikou nejhodnotnějšího českého pokladu – korunovačních klenotů – nově představí také repliky středověkého žezla a jablka, stejně jako korunovačního meče. Celkový koncept výstavy se věnuje osudům 22 korunovaných panovníků.

Česká veřejnost zná z příležitostných výstav především tyto korunovační klenoty – Svatováclavskou korunu Karla IV. a žezlo s jablkem Ferdinanda I. Habsburského. Středověké žezlo a jablko Karla IV. ovšem téměř nezná, protože originály jsou trvale vystaveny v klenotnici vídeňského hradu Hofburgu. Místem jejich zhotovení byla pravděpodobně dvorská huť vedená Petrem Parléřem. Originály středověkých klenotů byly užívány při korunovacích českých králů až do počátku 16. století. Naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský. V průběhu třicetileté války se dostaly natrvalo do Vídně.

Jelikož se naše výstava, kromě korunovačních klenotů, týká 22 panovníků, kteří byli od 14. do 19. století korunováni Svatováclavskou korunou, budou tyto osobnosti představeny formou informačních panelů a vyobrazení. K vybraným vladařům jsou doplněny exponáty charakterizující období jejich vlády (kopie zbraní, faksimile listin, makety pečetí, ukázka Řádu zlatého rouna, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště, replika Pražského Jezulátka atd.).

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské, nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři – manželé Cepkovi.

1. únor–26. duben 2020

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce