Ďáblova bible - CODEX GIGAS

Akce Most

Ďáblova bible - CODEX GIGAS
Výstavy
Web organizátora:
www.muzeum-most.cz
Další akce ve městě Most

Ďáblova bible - CODEX GIGAS

od 19. září 2017 bude v Oblastním muzeu v Mostě k vidění kopie největší rukopisné knihy světa – Codex gigas, nazývané též podle výjimečného vyobrazení ďábla jako Ďáblova bible.

Fascinující 90x50,5 cm velká kniha vážící 80 kg obsahuje 624 stran a byla napsána pravděpodobně počátkem 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Neznámý tvůrce napsal a barevnými iluminacemi vybavil obří knihu, o jejímž původu se do dneška můžeme jen dohadovat. Odborníci se shodují, že se jedná o dílo vytvořené jednou rukou a jedním autorem se záměrem shrnout veškeré vědění do jediného díla. Ke vzniku rukopisu se vztahuje pověra o hříšném mnichovi, který se chtěl vykoupit z trestu smrti tím, že opíše Písmo svaté do největší knihy na světě za jedinou noc. Když ale zjistil, že to nestihne, povolal na pomoc ďábla, kterého pak z vděčnosti do knihy namaloval.

Kopii rukopisu, nazývaného též Knihou knih či Knihovnou v jedné knize, zhotovil pan Jiří Fogl, knihař ze Žamberka a v rámci výstavy bude promítán i doprovodný film o vniku toho unikátního díla.

Současně s celostátní akcí Týden knihoven ČR 2017 proběhne dne 10.10.2017 tematicky zaměřená přednáška.

Výstava je cílena jak pro žáky a studenty Mostecka a přilehlého okolí, tak i pro širokou veřejnost a potrvá do konce října 2017.

Místo konání akce: Oblastní muzeum v Mostě, Čs. armády 1360, Most
Datum začátku akce: 19. Září 2017 12:00
Datum ukončení akce: 31. Října 2017 18:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.5181N 13.6383E

Případné změny si prověřte na webu akce Ďáblova bible - CODEX GIGAS

Jméno organizátora: Oblastní muzeum v Mostě
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce