Elektrïck Mann

Akce Vsetín

Elektrïck Mann
Koncerty
Další akce ve městě Vsetín

Elektrïck Mann

Elektrickmann nebyli nikdy typickou rockovou kapelou. Vždy po sobě zanechali stopu originality, zvuk a perspektivu, která zůstane navždy unikátní a zřetelná. Jejich hudba se vždy týkala reálného života, stejně tak jejich otevřeného smýšlení a eklektických hudebních vlivů.
Pocházejí z malé čtvrti Valašského Meziříčí nazývané Zašovské gheto. Z drsné a pokleslé komunity co by kamenem dohodil od marketu Albert (dříve Mana). Tihle výlupci, stejně jako mnoho teenagerů v Valmezu vyrostli v těsném provinčním prostředí hip-hopové kultury a gangsterských aktivit. Časté párty, kde se provozoval breakdance byly samozřejmostí, z domů se ozývaly rapové skladby vysílané na vlnách osmdesátkových magnetofonů a vinylů. „Když jsi nebyl v nějakém gangu, tak se mohlo lehce stát, že přijdeš k úrazu“ dodává Mukas. K životu na ulici jsou potřeba rychlé ruce a silná reputace. Ice-B, jehož otec a starší bratr byli veteráni pouličního života, vklouznul do gangbangingu a hádek o drogy jako ryba do vody. Působil v gangu nazvaném Neighborhood Family a dlouho žil bláznivý život. "Všechno jsem to viděl," vyprávěl znovu podrobněji Ice-B reprtérovi Rádia underground těsně před svou smrtí. "Když jsem byl malý, tak jsme se každou chvíli stěhovali, protože táta nechtěl, aby někdo věděl příliš dlouho, kde žijeme. Vždycky byl namočenej v činnosti nějakýho gangu, ale nikdy nám o tom nechtěl říct. Dvanáctkrát ho střelili prakem... a přežil. Cestovali jsme každou chvíli do nového vchodu Zašovského gheta. Většina rodiny se věnovala gangbangingu, takže vklouznout do toho bylo pro mě snadné."
Dr.Z.H.O.R. taky ví o tom, že vyrůstal v gangsterském prostředí, ale většinou byl čistý. Byl hráčem fotbalu a v hlavě nosil jen hudbu.
Poměrně brzy, v roce 2001, kapela nahrála a vydala svůj eponymní debut, který se rychle vyšvihl na první místa pouličních hitparád a záhy získal dvě plátinové desky. Soubor se stal zanedlouho velmi populární díky potencionálním hitovkám jako jsou "Lubrikační gel", "Když chceš hamburger,déj si párek", "Všechno co je od B je dobré", úžasnému funky soundu, dunivému hlasu Zhora a Mukase v refrénech a IceBího citu pro vyprávění gangterských historek, stejně jako díky nekompromisnímu postoji v otázce legalizace marihuany.
Netrvalo dlouho a skupina se stala kromě undergroundových posluchačů atraktivní také pro posluchače alternativní hudby, i pro mainstreamové posluchače. Elektrickmann prorazili poprvé do světa se singlem Všechno co je od B to je dobré. Inovativní video produkované ještě Českou televizí (koncipované jako živé vystoupení s fanoušky), se stalo téměř okamžitě hitem na lokální stanici, která ukázala Elektrikáře jako kapelu, spojující hardcore gangsterský rap a tvrdou rockovou hudbu. Brzy si získali reputaci jako nejlepší živě hrající hip-hopová kapela, jako jedni z mála začali pracovat s živými nástroji a dokázali vyprodat kteroukoliv halu. "Trefili jsme se lidem do vkusu" říká Mukas. "Kdyby jsme zůstali jenom rockovou kapelou, těžko říct, jestli by jsme zde stále byli. Začali jsme s Rapovým kotlem (termín, který si kapela později nechala patentovat), takže je úplně přirozené, že se začal přitvrzovat náš zvuk. Zjistili jsme, že posluchači jsou už dost rozvaření z teploušské muziky, takže jsme trochu přiložili pod kotel. Začal s námi tenkrát jezdit DJ VARLE, ten super kluk co nás provázel od začátku a teď byl jho zvuk konečně náš."
Plnohodnotným členem Elektrického pána se stal po vydání alba Kokar Pičkan Mc L.S.I. s přezdívkou Elko kámen, hledač pokladů ze čtvrti New Jersey.
Následné neustálé koncertování, náhlé zbohatnutí a sláva způsobila odklon od myšlenky souboru - už to nebyli ti samí kluci, kteří se poflakovali po Zašovském ghetu." Prošli jsme si temným obdobím, které nebylo dobré pro kapelu, ale bylo dobré pro naše přátelství," říká Mukas. "Známe se spoustu let a nic nemůže zlomit tyhle pouta. Kdyby jsme nebyli tak dobří přátelé, tak by jsme tímhle obdobím těžko prošli bez úhony. Přátelství a živé vystupování je příčinou toho, proč se kapela rozhodla zůstat pohromadě i přes neshody a úmrtí uvnitř. V době kdy jsme s Elektrikáři začínali se spousta tehdy populárních souborů - mezi nimi například Hložek &Kotvald, Leoš Mareš, House of Pain a dokonce i Public Enemy - rozpadla kvůli neshodám s některou z osobností uvnitř kapely. "Pořád rádi společně tvoříme muziku," vysvětluje L.S.I.. Máme argumenty jako každá jiná kapela. Zažili jsme spolu všechno dobrý i špatný. Prožili jsme si odchody, příchody, výměny holek a #metoo. Když to dáš všechno dohromady, tak Elektrickmann je pro nás hodně důležitá komunita a část života. Dělat, jakože to pro nás nic neznamená prostě nemůžeme a ani nechceme. Až to přestane být sranda, tak prostě skončíme. Budeme kamarádi a bráškové až do konce."

Sobota 9. listopadu 2019 v 19:00 až 23:00

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Kamelot
Zelenáčova Šopa, Zlín
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury, Kroměříž
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Kongresové centrum Zlín, Zlín
ŠTÍSTKO A POUPĚNKA - POJĎ SI HRÁT!
Kino Klub Sušil, Bystřice pod Hostýnem
ABBA SYMPHONIC SHOW 50
Kongresové centrum Zlín, Zlín