Expediční kamera v kině AERO

Akce Praha

Expediční kamera v kině AERO
Kino
Další akce ve městě Praha

Expediční kamera v kině AERO

PROGRAM VEČERA

17:30 Slavnostní zahájení festivalu
17:40 Sary Jaz
18:00 Tieň Jaguára
19:00 Přestávka

19:30 Festivalový host přírodovědec a fotograf Petr Jan Juračka - fotograf (http://petr.juracka.eu)
20:30 Boy Nomad
21:00 Přestávka

21:20 Surf Cuba
21:40 B7 – 95 kilometrů, které ti změní život
22:35 Losování, ukončení večera
________________________________________________________

ANOTACE FILMŮ:
Tieň Jaguara
Režie: Pavol Barabáš
Délka: 57 min
Země: Slovensko, 2018
Jazyk: český, slovenský

Amazonská džungle je jedno z mála míst na světě, kde žije řada původních obyvatel a kmenů úplně nedotčené moderní civilizací. Jsou to kmeny, které si neohroženě hají území, Někteří jsou i kanibalové a někteří jsou naopak tak mírumilovní, vřelí a otevření, že nad tím zůstává rozum stát. Jako indiáni kmene Hodi na území Venezuely, kteří přijali 4 cestovatelé na čas mezi sebe a dali jim možnost objevit mnohé. O životě v džungli, o přírodě, o lidských hodnotách, o sobě samých. Nechte se pozvat do končin, kde se děti neučí programovat, ale utéct, když zaútočí opice a přežít. Kde nejvzácnější a
nejdůležitější věc je být spolu.

Pavol Barabáš
Pavol je zkušený režisér, scénárista a filmař, rodák z Trenčína, který získal za své dokumenty přes 300 mezinárodních ocenění a jehož filmy už byli několikrát i perlou festivalu Expediční kamera, například film Suri (2015), Mongolsko – Ve stínu Čingischána (2010), Bhútán – hledání štěstí (2008). Pavol by ale z fleku mohl stát před kamerou i jako hlavní hrdina z druhé strany, protože neméně zkušeným je cestovatelem a jeho expedice do pralesů v Indonésii, do jeskyň ve Venezuele, slanění nejvyšších vodopádu na světě v JAR a překonání obtížných kaňonů na Reunionu jsou počiny, o kterých se většině z nás bude v životě jenom zdát.

Surf Cuba
Režie: Jacob Oster
Délka: 15 min
Země: Kanada, 2018
Jazyk: Španělsky, české titulky

Komunistický režim svobodu obyvatel Kuby z velké míry potlačuje. Navzdory tomu jsou Kubánci z těch lidí, kteří umí najít v životě štěstí i tam, kde není. Kubánci vynikají v baseballu, fotbalu, anebo v boxu. Poloha a podnebí země jsou ideální pro surfování, pobřeží Kuby je dlouhé skoro 3 000 km. Jenže v celé zemi není jediný surfařský obchod, takže z 11 miliónů obyvatel se tomuhle sportu věnuje 150 surfařů, pro které je každá vlna je pro nejen adrenalin, ale také špetka osobního odboje.

Jacob Oster
Kanadského scénáristu, dramaturga a režiséra už od studií netěšil způsob, jakým se točí dnešní outdoorové filmy. Zachytit největší vlnu, nejprudší svah, nejextrémnější sjezd a absence příběhu. Proto se s kamarádem Scottem Proctorem rozhodli shánět si partnery a natáčet filmy sami. Uvědomili si, že aby vytvořili něco doopravdy jiného, než je běžné, musí natáčet ne o sobě, ale o místních. Založili agenturu The Local Projects, se kterou se věnují především natáčení o neobjevených sportovních talentech, které se tak pokouší zviditelnit.

Boy Nomad
Režie: Niobe Thompson
Délka: 21 min
Země: Kanada, 2018
Jazyk: mongolsky, české titulky

Devítiletý Janibek žije s rodinou v mongolské části pohoří Altaj. Jeho největší vášní jsou jezdecké závody, při kterých dokáže na svém koni předjet i mnohem starší hochy. Tahle zima je ale jiná, přijde velký mráz a hrozí, že rodina nomádů přijde o to nejcennější, co má, o zvířata. Proto se muži vydávají na cestu za pastvinami a řada je tentokrát i na Janibekovi. Je potřeba každý schopný jezdec a z kluka se tak během okamžiku musí stát muž, který se postará v drsných podmínkách o rodinu a o dobytek, až v druhé řadě o sebe.

Niobe Thompson
Tento antropolog udělal před deseti lety velkou životní změnu, odešel z univerzity a začal se věnovat filmováním expedic a dobrodružných výprav. I k tomu přistupuje téměř vědecky, aby podal věrohodné svědectví, vydal se na běžecký závod na 125 km Mrtvým údolím, učil se potápět na jeden nádech ve válečné zóně na Filipínách, absolvoval s kmenem nomádů přesun z arabské pouště na Sibiř. Jako producent dokumentu o indiánských extrémních dostizích Fast Horse aspiruje na letošního Oscara.

Sary Jaz
Režie: Adrian Kiernan
Délka: 15 min
Země: Austrálie, 2017
Jazyk: anglický, české titulky

V tomhle filmu se toho moc nenakecá. Nikdo neremcá, že zmrzne nebo umře hlady, nehraje dramatická hudba, nikoho nezachraňuje vrtulník. A to přesto, že sjezd řeky Sary Jaz v pohoří Tian Shan je dost extrémní výzvou, a to nejen vodáckou. Peřeje odlehlé řeky s průtokem až 400 m3 /s jsou nebezpečné a nečitelné. Samotnému sjezdu předchází 100 km dlouhý trek s kajaky na zádech, po dojezdu čeká vodáky ještě 4 dny lezení a pochodu přes hory zpět do civilizace. Většina členů expedice to nazývá nejtěžším zážitkem v životě, ale před kamerou je vidět jen nadšení z toho, co dělají v životě nejraději.

Expedice Sary Jaz
Tým 7 mezinárodních špičkových kajakářů – Jordan Searle, Ari Walker, Sam Grafton, Kristof Stursa, Evan Moore, režisér Adrian Kiernan a Jakub Kajman Šedivý. V roce 2017, kdy se skupina vydala na tuhle kyrgyzskou řeku, se o to pokusily jen 3 party kajakářů. První tým pokračoval po řece do Číny, a tam byli zatčeni. Druhý tým na hranicích vylezl po skalách zpět. Třetí tým vyzvedla helikoptéra (viz. snímek The Eyes od God, 2016). I když tuhle expedici zvládli všichni členové bez úhony, dvěma z nich už se bohužel stala řeka osudná, Sam se utopil na řece Snoqualmie ve Washingtonu a Adrian na Humla Karnali v Nepálu.

B7 – 95 kilometrů, které ti změní život
Délka: 51 min
Režie: Radim Grzybek
Země: České republika, 2019
Jazyk: český

Výkladový slovník praví, že expedice se rovná výprava, zpravidla k výzkumným účelům. Výprava je tenhle extrémní běžecký závod docela určitě. Zároveň si můžete být jistí, že fyzické vyčerpání vás naučí mnohému. Snímek o B7 představuje historii a zákulisí závodu, ale zároveň přenese diváky přímo na trať očima bosého běžce s obrovským odhodláním, očima vítězů, kteří podávají na trati unikátní sportovní výkony. A také očima odvážných turistů, kteří se rozhodli dokázat si, že mají vůli silnější než nohy. Tak co, už uvažujete, jaký bude váš vlastní zážitek?

Beskydská sedmička
Před 11 lety vznikl v Beskydech fenomén. Extrémní závod, který na trati dlouhé necelých 100 km spojuje 7 beskydských vrcholů. Dosavadní rekord trati drží Marek Causidis s časem 11hod a 17 min, časový limit pro dokončení je ale 29 hod. Zakladatelem závodu je Libor Uher, sportovec a horolezec. Ani on, ani kdokoliv jiný, by nevěřil, že za pár let se z nápadu projít celý hřeben na jeden zátah stane tak populární akce. Kapacita závodu je 3000 běžců a startovné je vyprodáno během několika minut od spuštění registrace. Zajímá vás proč?

Začátek akce: 19. 5. 2020 17:30:00
Konec akce: 19. 5. 2020 22:00:00
Vstupenky
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Žádná akce.