Expozice Transmisson Karla Zlína v galerii na zámku ve Zlíně

Akce Zlín

Výstavy
Další akce ve městě Zlín
Podrobnější informace: info@zlinskyzamek.cz tel.: 602 560 020

Galerie Václava Chada představí šedesát prací zlínského rodáka žijícího ve Francii, Karla Zlína. Expozice s názvem Transmission zahrnuje malby, sochy i reliéfy a potrvá až do 17. února 2023. Nabídne také dvě komentované prohlídky v doprovodu kurátorky, a to 8. prosince a 12. ledna.

Karel Zlín, vlastním jménem Karel Machálek, je všestranným umělcem, malířem, sochařem a spisovatelem. Rodák ze Zlína od roku 1976 žije ve Francii, kam původně odjel na studijní pobyt. Jeho zatím poslední výstava v Česku se konala v roce 2010. Zlínská „Transmission“ je tedy po dlouhé době příležitostí setkat se se Zlínovými pracemi. Výstava v Galerii Václava Chada sestává z šedesáti děl a úplně poprvé se tak podařilo shromáždit jeho životní dílo.

Karel Zlín vždy obhajoval evropskou kulturu. Jeho obrazy manifestují paměť národů a společenství. Francouzský název Transmission uvozuje výstavu svým významem ke snaze předat dědictví. Přecházel od informelu, přes experimentování s médii, k figurativní a abstraktní poloze malířství. V jeho malbách není polemiky nad stylizací, k malbě se staví nekompromisně. Reflektuje knižní předlohy, biblické náměty a metamorfózy řeckých a římských bájí.

Výstava maleb, soch a reliéfů v Galerii Václava Chada ukazuje široké spektrum autorovy tvorby – obrazový cyklus vznešených Efébů, řadu maleb osudových žen i mytologických personifikací, abstrakcí s artificiálními vzpomínkami na mořské krajiny, hudební píšťaly a okřídlené příběhy minulosti. Sám autor zdůrazňuje: „Maluji, aby ze mě spadla tíže světa.“

Výstava je otevřena v prvním poschodí zlínského zámku od 11. listopadu 2022 do 17. února 2023, vždy od úterý do pátku mezi 13. a 17. hodinou. Komentované prohlídky s kurátorkou výstavy Karolínou Juřicovou proběhnou 8. prosince 2022 a 12. ledna 2023 v 17 hodin. Mimo uvedené termíny je možné si domluvit individuální prohlídky 2-3 dny předem na galerie@zlinskyzamek.cz.

Vstupné je ve výši 70 Kč, pro děti od 6 do 15 let, studenty a seniory je snížené na 50 Kč. Pro školní skupiny činí vstupné 40 Kč, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma.

Výstava je uspořádána za finanční podpory Státního fondu kultury ČR, Zlínského kraje a Statutárního města Zlína. Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

Jméno organizátora: Výstava je uspořádána za finanční podpory Státního fondu kultury ČR, Zlínského kraje a Statutárního města Zlína.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce