Festival planet červenec 2022

Akce Brno

Festivaly
Další akce ve městě Brno

Festival planet

Ozdobou léta bude model toho nejdůležitějšího tělesa v celém vesmíru. Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce nazvaný Heliosféra.

Na Kraví horu se na ni přijďte podívat od pondělí 11. července do neděle 17. července nebo od čtvrtka 4. srpna do čtvrtka 11. srpna 2022.
Heliosféra je podobou Slunce v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra. Na těchto vlnových délkách se totiž zviditelní lidskému zraku jinak unikající jevy, především řada mimořádně silných erupcí, tedy výtrysků žhavého plazmatu. S erupcemi kontrastují temné filamenty, jak označujeme výrony chladnější hmoty vláknitého tvaru, či velké koronální díry, což jsou oblasti, z nichž sluneční vítr „vyfoukává“ materiál do okolního kosmického prostoru.

Model vznikl díky záběrům z vesmírné observatoře Solar Dynamics Observatory, která je v současné době nejdokonalejší sondou sledující naši denní hvězdu. K jeho sestavení bylo nezbytné složit celkem 84 750 surových snímků, pořízených na sklonku roku 2014, o celkovém objemu 2,6 TB.

Na modelu Heliosféry spolupracoval Pavel Karas z Hvězdárny a planetária Brno a Jan Machát s Michalem Oklešťkem z uskupení VISUALOVE, využita byla matematická metoda Miloslavem Druckmüllera. Již tradičně vznikl v dílnách Kubíček Factory.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Chillibraní 2024
Líšeňská 46, Bzzzukot, Brno
Zahájení turistické sezóny 2024
Autokemp ATC Merkur, Pasohlávky