Festival vážné hudby Pocta Rudolfu Firkušnému

Akce Napajedla

Festivaly
Další akce ve městě Napajedla

Festival vážné hudby Pocta Rudolfu Firkušnému

13. ročník Festivalu vážné hudby Pocta Rudolfu Firkušnému se uskuteční 12. - 14. 11. 2021 v Klášterní kapli.

Světovému klavíristovi, napajedelskému rodákovi Rudolfu Firkušnému (11. února 1912) je věnován od roku 2008 každoroční festival, který nabízí kvalitní přehlídku vážné hudby a jejích interpretů. Hlavní myšlenkou a motivem pořádání festivalu je vzdát úctu našemu slavnému rodákovi. Záštitu nad festivalem převzala emeritní rektorka a profesorka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně paní Alena Veselá.

Rudolf Firkušný byl jedním z nejslavnějších českých klavíristů. Proslavil se mimořádnou hudebností, expresivním projevem a skvělou technikou hry. Vystupoval na nejvýznamnějších světových pódiích a spolupracoval se špičkovými orchestry a dirigenty. Byl žákem Leoše Janáčka, Viléma Kurze a Josefa Suka a také velkým přítelem Bohuslava Martinů, který mu věnoval mnoho svých skladeb. Jeho repertoár sahal od raného klasicismu až po modernu první poloviny 20. století.

Slovo starostky města Ireny Brabcové:
"Rok 2008 byl rokem zahájení nové kulturní tradice v Napajedlích. Vznikl festival vážné hudby na počest našeho slavného rodáka, klavíristy Rudolfa Firkušného. Tento vynikající pianista měl ke svému rodnému městu velmi emotivní vztah a vazby na dávné rodinné přátele a známé. Festival se po celou svou historii koná v době, ve které si připomínáme roky, které nás dělí od sametové revoluce. V letošním jubilejním roce je to připomínka již třiceti let svobodného života a demokracie v naší republice. Na toto výročí bychom ve spojení se jménem Firkušný neměli nikdy zapomenout. Právě tento mezník v naší novodobé historii umožnil jeho návrat do vlasti a rodných Napajedel. Těším se na setkání s Vámi na některém s koncertů, které jsme pro letošní významný ročník připravili."

PROGRAM:
12. 11. / 17.00 - Koncertní síň Rudolfa Firkušného - Klášterní kaple • České terio 13. 11. / 17.00 - Koncertní síň Rudolfa Firkušného - Klášterní kaple •Janáček Ensemble 14. 11. / 17.00 - Koncertní síň Rudolfa Firkušného - Klášterní kaple • Camerata Cremsiriensis

17:00

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Jinecké slavnosti
areál Huti Barbora, Jince
Chillibraní 2024
Líšeňská 46, Bzzzukot, Brno