Folklor bez hranic Ostrava 2022

Akce Ostrava

Folklor bez hranic Ostrava 2022
Festivaly
Další akce ve městě Ostrava

Folklor bez hranic Ostrava 2022

24. ročník festivalu městských folklórních souborů s mezinárodní účastí

Folklor bez hranic Ostrava vznikl v roce 1998 s cílem přinést tance, písně a kroje z České republiky a různých koutů světa do ulic Ostravy. Proto soubory každoročně vystupují v místech, kde se Ostravané běžně pohybují – kde bydlí, pracují, nakupují nebo chodí na procházky. Chceme jim představit lidové tradice různých zemí a také folklorních oblastí České republiky.

Dlouhodobě festival dostává svému jménu a daří se mu bořit hranice mezi žánry, etniky i státy a naopak spojovat. Každoročně vítáme zahraniční soubory, které s sebou do Ostravy přináší folklor a tradice typické pro jejich domovinu. Ulice města se tak v průběhu let roztančily tropickými rytmy tanečníků z Ekvádoru, válečným tancem Haka Maorů z Nového Zélandu, rituálem bubeníků z Konga, ale také moderním folklórem z Lotyšska a samozřejmě slovenskými písněmi z Oravy, Spiše nebo Zemplína.

Pro letošní ročník pořadatelé pozvali 13 folklorních uskupení z Mallorcy, Slovenska, Chorvatska a České republiky. Věříme, že folklor is not dead! Právě naopak, a proto chceme i dále oslavovat folklorní tradice a lidové umění, které je tady s námi už od počátku věků. Skrze taneční a hudební vystoupení účinkujících souborů, chceme již po 24. rozvlnit ostravské ulice a přinést tak folklor mezi obyvatele Ostravy a blízkého okolí.

Festival bude opět putovat od pondělí do pátku městskými obvody Ostravy. Jsou jimi Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih, Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky, Ostrava-Poruba a Slezská Ostrava. Za pět dní divákům představí soubory ze zahraničí i blízkého okolí. Festival si s léty získal status významné kulturní události. Koncerty proběhnou v odpoledních hodinách na hlavních náměsích jednotlivých obvodů, ale soubory vystupují také v domovech pro seniory a Centru pro osoby se zdravotním postiženým. S výjimkou slavnostního pátečního zakončení, jsou všechny bez vstupného. V letošním roce přivítáme mallorské taneční uskupení Escola de Ball de Bot Calabruix, dívčí folklorní skupinu Raček z Chorvatska, studenský folklorní soubor Trenčan ze Slovenska, strážnický Soubor lidových písní a tanců Žerotín, nadžánrovou kapelu Ensemble FLAIR v programu „Pocta Janu Rokytovi“ a Folklorní klub Fogáš z Ostravy. Vystoupí také Slezský soubor Heleny Salichové, Ševčík - Moravský folklorní soubor, Cimbálová muzika Úsměv a domácí Soubor lidových písní a tanců Hlubina. V dětském programu se představí DFS Ostravička z Frýdku-Místku, DFS Krasničanek z Krásného-Pole, DFS Holúbek z Ostravy-Zábřehu a domácí DFS Hlubinka.

16:00

Zdarma

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Country Fontána Ostrava 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
FESTIVAL SLUNOVRAT 2024
náměstí Osvoboditelů, Opava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
Country Fontána Ostrava 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
Kamenité Čas Rock Fest 2024
Areál Kamenité, Vyšní Lhoty