Freonový duch - Den dětí v kině Sněžník

Akce Děčín

Freonový duch - Den dětí v kině Sněžník
Akce pro děti, Den dětí
Další akce ve městě Děčín

Freonový duch - Den dětí v kině Sněžník

Vážení diváci,
dnes je Mezinárodní den dětí a kino Sněžník se k němu tradičně připojuje. Stejně jako v předchozích letech jsme připravili pro děti film na jeho oslavu na první následující sobotu. Bude to specialita hned v několika ohledech. Uvedeme totiž 3. 6. od 15:30 film „Freonový duch“. Jedná se o pohádku, kterou natočil v roce 1990 režisér Zdeněk Zelenka pro světovou premiéru na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Duchařská komedie je plná písníček Jiřího Suchého, Jiřího Šlitra, Jiřího Svobody a Jana Krůty. V hlavních roli exceluje Vlastimil Brodský, uvidíte i Jitku Asterovou, Františka Řeháka, Gabrielu Wilhelmovou a další. Kromě tradičního souboje dobra se zlem je zde i ekologické téma zákazu používání freonu do sprejů a při výrobě ledniček. Můžete zavzpomínat, co to byly (pro ústecký region tolik příznačné) smogové situace a ukázat dětem, jak se dříve jezdilo kvůli čerstvému vzduchu a alergiím do dětských ozdravoven.

Nedá mi to nebýt osobní. Freonový duch je totiž filmem, který jsem ve svých 4 letech při své první životní zkušenosti s kinem ve Sněžníku viděl. Snažil jsem se tedy dohledat jeho kopii. Mám velkou radost, že se ji podařilo najít v Národním filmovém archivu v původní originální analogové 35mm podobě v hratelném stavu a kurátoři udělili mimořádné povolení ji do Sněžníku zapůjčit. Oprášili jsme tedy a zprovoznili po letech 35mm promítačky a těšíme se, že bude zase v kabině po letech „vrnět pětatřicítka“.
Nabízíme také dětským návštěvníkům v malých skupinách po projekci prohlídku promítací kabiny kina a ukázku technologií. Možná se bude obraz trochu jemně třást a možná sem tam zahlídnete i vlas, ale o to to bude „filmovější“ zážitek.

Přijďte si po více jak pětadvaceti letech mimořádně vychutnat tento kouzelný film zase na obrovském plátně s prostorovým zvukem a budete odcházet a ještě dlouho si s dětmi zpívat „Slunce, sviť na zemský ráj!“.

Mgr. Martin Pošta
vedoucí kina Sněžník

Místo konání akce: Kino Sněžník Děčín, Podmokelská 24, Děčín
Datum začátku akce: 3. Června 2017 15:30
Datum ukončení akce: 3. Června 2017 17:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.7725N 14.1966E

Případné změny si prověřte na webu akce Freonový duch - Den dětí v kině Sněžník

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce