Galerie na zlínském zámku vystavuje obrazy Františka Chmelaře

Akce Zlín

Galerie na zlínském zámku vystavuje obrazy Františka Chmelaře
Kultura, Výstavy
Další akce ve městě Zlín
Podrobnější informace: info@zlinskyzamek.cz

Nyní zve na expozici „Malíř, který psal básně“, jenž představí obrazy Františka Chmelaře, jeho krajinnou a figurální tvorbu. Doplňujícím prvkem je pak autorova osobní korespondence, a to včetně dopisu zmiňujícího úmrtí jeho spolužáka Václava Chada. Výstavu je možné navštívit až do 3. listopadu. Otevírá se slavnostní vernisáží ve čtvrtek 7. září v 17 hodin. 

Franišek Chmelař, rodák z Liptálu, je dalším umělcem a absolventem Školy umění, jehož dílo je k vidění v Galerii Václava Chada na zlínském zámku. Chmelař dříve než k výtvarné tvorbě inklinoval k poezii, od konce 30. let ale nastupuje do nově založené Školy umění ve Zlíně. Zde se zaměřoval na dekorativní malbu, malbu na skle, mozaiku, grafické techniky, výstavnictví a scénickou kompozici. K jeho spolužákům patřili Václav Chad, Jan Rajlich či Vojtěch Štolfa.

Vystavené obrazy ukazují dvě nejvýznamnější polohy tvorby Františka Chmelaře - krajinnou a figurální. Krajina odráží jeho vztah k přírodě, zejména v okolí Liptálu na Valašsku a Domašova v Jeseníkách. Stává se mu prostorem pro vnitřní usebrání a meditaci, objevování vlastností barev a tvarů a jejich proměn. V sérii portrétů hlouběji proniká do problematiky lidských vztahů, k sobě samému a zejména k jemu nejbližší přítelkyni a pozdější manželce Magdě.

Expozice ilustruje umělecký vývoj autora od 40. do počátku 70. let, většina obrazů pochází přímo z depozitu rodiny Františka Chmelaře.

Výstavu obrazů doplňuje osobní korespondence Chmelaře a jeho ženy. Dopisy ukazují na permanentní křehkost naděje, vášně a vřelé lásky, stejně jako trýzně, hořkého zklamání a nenaplněných očekávání. V jednom z dopisů Chmelař zmiňuje i okolnosti tragické smrti spolužáka Václava Chada v únoru 1945. 

Expozice obrazů a korespondence Františka Chmelaře „Malíř, který psal básně“ je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je zdarma od 8. září do 3. listopadu 2017, vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin. 

Na programu jsou i dvě komentované prohlídky s kurátorem výstavy Vítem Jakubíčkem, které galerie organizuje zpravidla jeden čtvrtek v měsíci. Jejich termíny byly stanoveny na 5. října a 2. listopadu od 17 hodin.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.   

Jméno organizátora: Zlínský zámek o.p.s.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce