J. J. Ryba - Česká mše vánoční

Akce Kostelec nad Orlicí

J. J. Ryba - Česká mše vánoční / Vánoce s Carminou

program:
J. J. Ryba – Česká mše vánoční

účinkují:
Tereza Myšáková – soprán
Kateřina Synková – alt
Tomáš Borůvka – tenor
Karel Štrégl – bas
Václav Derner - dirigent
CARMINA Rychnovský dětský sbor
Smiling String Orchestra ZUŠ Střezina Hradec Králové

Vánoční koncerty s CARMINOU v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí, konané v předvečer Štědrého dne, se staly tradicí a těší se velkému zájmu posluchačů. V půvabném prostředí Zrcadlového zámku Kinských letos zazní Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Renomovaný Rychnovský dětský sbor v ní doprovodí smyčcové kvarteto Smiling String Orchestra a hráči na dechové nástroje, rovněž žáci ZUŠ Střezina z Hradce Králové. V pěveckých sólech se představí Tereza Myšáková, Kateřina Synková, Tomáš Borůvka a sbormistr rychnovské CARMINY Karel Štrégl.
Česká mše vánoční s podtitulem „Hej mistře, vstaň bystře“ Jakuba Jana Ryby (1765–1815) se stala nejznámějším dílem jednoho z nejvzdělanějších českých kantorů a muzikantů, který svůj životní osud spojil s působením ve školských službách v malém městečku Rožmitále pod Třemšínem. Tam Ryba vyvíjel mnohostrannou činnost osvětovou, didaktickou, literární a zejména hudební. V jeho skladatelském odkazu nalezneme řadu mší na latinský text, ale jen jednu na text český. A právě v případě vánoční mše Ryba použil vlastní české podání příběhu o narození Krista v Betlémě po vzoru lidových jesličkových her. Od prvního provedení o Vánocích roku 1796 se Rybova česká mše postupně stala symbolem českých vánočních svátků a je v hojné míře provozována dodnes. Má ryze pastorální ráz, je zasazená do českého prostředí, pro svou prostotu i radostnou a svěží atmosféru byla a stále je srozumitelná a přístupná posluchačům všech generací.
Ve vánočně vyzdobeném a provoněném Novém zámku v Kostelci nad Orlicí Vás přivítá majitel František Kinský, starosta města Kostelec nad Orlicí a průvodce oblíbeného dokumentárního cyklu Modrá krev.

Začátek akce: 22. 12. 2019 17:00:00
Konec akce: 22. 12. 2019 18:10:00
Vstupenky
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
ROCK FOR PEOPLE 2024
Park 360, Hradec Králové
THE BACKBEAT BEATLES (UK)
Petrof Gallery, Hradec Králové
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Kongresové centrum ALDIS , Hradec Králové
MUZIKÁLY NARUBY
Zámek Hrádek u Nechanic, Hrádek