Jan Rak - Kvantová fyzika a objektivní realita. Tady a Teď

Akce Brno

Jan Rak - Kvantová fyzika a objektivní realita. Tady a Teď
Přednášky a kurzy
Další akce ve městě Brno

Jan Rak - Kvantová fyzika a objektivní realita. Tady a Teď

Kvantová fyzika, objektivní realita a bytí v tady a teď… v přednášce Jana Raka, předního českého vědce, kvantového a jaderného fyzika, působícího v CERNu.
Je realita to, co vidíme? Nebo si ji každý z nás vytváří po svém? Co nám vlastně o realitě říká hrnek s kávou na stole? „V každém okamžiku existuje nekonečné množství možností, ze kterých vědomí a soustředěná pozornost vytváří naši realitu,“ vysvětluje přední český jaderný fyzik, profesor Jan Rak. Minulost a budoucnost je iluze vytvořená z informací. Realita, ve které se všichni nacházíme, a to, že spolu můžeme komunikovat, nám umožňuje ta komplexní informace, kterou všichni sdílíme. Lidé izolovaní v jeskyních vnímají realitu odlišně a dá se to i vědecky pozorovat. Změna paradigmatu může mít obrovský dopad i na každodenní realitu a otevírá její filozofické a spirituální vnímání.
Porozumět tomu, o čem kvantový fyzik mluví, chce pro „normálního smrtelníka“ přece jen trochu fantazie. Výpovědi kvantové fyziky o „realitě“ jsou však jednoznačné. Žádná univerzální realita neexistuje.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce